Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.11.2019

Cooperarea Republica Moldova - ONU discutată la MAEIE de ministrul de externe cu coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova

Cooperarea Republica Moldova - ONU discutată la MAEIE de ministrul de externe cu coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova

Prioritățile de dezvoltare ale Republicii Moldova, cadrul de cooperare dintre țara noastră și Organizația Națiunilor Unite și reforma sistemului de dezvoltare ONU au fost printre subiectele discutate în cadrul întrevederii ministrului Aureliu Ciocoi cu coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova, Simon Springett, însoțit de șefii agențiilor fondurilor și programelor ONU.

Ministrul Aureliu Ciocoi a evidențiat prioritățile durabile de dezvoltare a țării, menționând în special reforma justiției, combaterea corupției și implementarea Acordului de Asociere, promovarea unei politici externe echilibrate.

Cei doi oficiali au pus accentul pe necesitățile de asistență pentru Republica Moldova în domeniul economic și social, referindu-se în particular la subiecte precum egalitatea de gen, dezvoltarea sistemului de sănătate, asigurarea drepturilor copilului, redresarea situației demografice.

Simon Springett a exprimat deschiderea ONU de a contribui prin programe de asistență și expertiză la realizarea agendei de dezvoltare a Republicii Moldova, evidențiind în acest context Raportul național voluntar privind realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, care urmează să fie elaborat și prezentat în 2020.   

Potrivit MAEIE, la 31 mai 2018 Adunarea Generală ONU a adoptat rezoluția 72/279 privind repoziționarea sistemului de dezvoltare ONU, prin care a fost reformat sistemul Coordonatorilor Rezidenți ONU. Simon Springett este primul Coordonator Rezident ONU acreditat în luna octombrie în Republica Moldova, urmare reformei menționate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus