Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.11.2019

Viceprim-ministrul, Ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu președintele MONEYVAL, Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz

Viceprim-ministrul, Ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu președintele MONEYVAL, Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța a avut ieri, 21 noiembrie, o întrevedere cu președintele Comitetului de experți al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor (MONEYVAL), Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz. La eveniment a participat și directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco.

În debutul întrevederii, ministrul Finanțelor a declarat că, securitatea economică a țării este o prioritate în activitatea sa și va depune efort pentru a implementa standardele internaţionale pentru prevenirea fenomenului spălării banilor şi finanţării terorismului, iar eforturile Guvernului sunt orientate spre realizarea măsurilor privind implementarea recomandărilor evaluatorilor MONEYVAL în cadrul celui de-al cincilea raport de evaluare a Republicii Moldova. De asemenea, dl Serghei Pușcuța a accentuat importanţa parcursului european şi asumarea angajamentelor Republicii Moldova prin aderarea la grupul internațional OECD, precum şi ajustarea cadrului legislativ în domeniu.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Președintele MONEYVAL a menţionat adoptarea cu succes a raportului de evaluare şi a reiterat necesitatea conjugării eforturilor de către autorităţile statului în vederea implementării  recomandărilor celui de-al cincilea raport de evaluare al Comitetului MONEYVAL. De asemenea, dna Frankow-Jaśkiewicz a salutat inițiativa de actualizare a obiectivelor strategice ale Republicii Moldova, prin elaborarea şi ulterioara adoptare a noii Strategii naționale în domeniu, actualizarea riscurilor la nivel național, precum şi eficientizarea măsurilor de redresare a riscurilor identificate în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului.

Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco a vorbit despre necesitatea dezvoltării noilor tehnologii în domeniu, care în contextul provocărilor actuale la nivel internaţional impun reglementarea utilizării activelor virtuale, care constituie la moment o preocupare a autorităţilor naţionale.

La final, ministrul Finanţelor a reiterat angajamentul la nivel înalt asupra implementării standardelor internaţionale şi asigurarea aplicării eficiente a principiilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, care reprezintă o prioritate pentru Guvern şi autorităţile responsabile ale Statului, în special datorită impactului activităţilor întreprinse asupra proceselor de dezvoltare a economiei Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus