Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.10.2019

Ionela Costachi: Uniunea Europeană este astăzi principalul partener comercial al Republicii Moldova, circa 70% de exporturi sunt direcționate către piețele europene

Ionela Costachi: Uniunea Europeană este astăzi principalul partener comercial al Republicii Moldova, circa 70% de exporturi sunt direcționate către piețele europene

„Anul acesta celebrăm cinci ani de implementare a Acordului de Asociere și putem concluziona că majoritatea estimărilor cu privire la impactul pozitiv a DCFTA s-au adeverit, iar miturile despre eventualele șocuri în anumite sectoare ale economiei naționale au rămas doar mituri. Uniunea Europeană este astăzi principalul partener comercial al Republicii Moldova, circa 70% de exporturi sunt direcționate către piețele europene”. Declarația a fost făcută de Secretarul Stat al MEI, Ionela Costachi, la prezentarea Raportului Alternativ: 5 ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova – Progrese, Constrângeri și Priorități, anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Conform datelor, astăzi cooperarea sectorială dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este mai consolidată, aproximativ 70% din exporturile moldovenești sunt orientate pe piața Uniunii Europene, iar importurile reprezintă aproape 50%. Impactul net al exporturilor în UE este estimat la peste 367 de milioane de euro, contribuind la crearea a peste 15.000 de locuri de muncă și ajutând la creșterea cu 5% a veniturilor la buget și cu 320 de milioane de euro a investițiilor în sectorul privat.

În perioada 2015-2018, exporturile totale au crescut cu 1,5 miliarde USD sau cu 34% față de 4 ani de până la semnarea DCFTA (2011-2014), fapt ce a compensat pierderile pe piața CSI, fiind o creștere de două ori mai rapidă față de exporturile pe alte piețe.

De asemenea, în raport au fost reflectate o serie de restanțe care au afectat calitatea dialogului UE-Moldova și anume la capitolul funcționarea instituțiilor democratice, fortificarea statului de drept și a independenței justiției.

Potrivit Ionelei Costachi, Ministerul Economiei are o agenda de priorități foarte clară: identificarea schemelor de corupție din sectoarele economiei, demonopolizare si implementarea acelor politici publice de dezvoltare care să prevină concentrarea economică într-un grup restrâns de interese.

„Aceste măsuri prioritare vin să dea un semnal clar atât partenerilor de dezvoltare, cât și mediului de afaceri despre intențiile acestui Guvern. Nu vom putea atrage investiții fără un mediu de afaceri depolitizat, bine susținut și organizat. Deși am reușit într-o anumita măsura să vedem impactul pozitiv al DCFTA, avem foarte mult spațiu de îmbunătățire, pe care noi, împreună cu dumneavoastră, și mediul de afaceri putem să-l utilizăm”, a precizat Secretarul de Stat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus