Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2019

Maia Sandu a efectuat o vizită în orașul Comrat, Găgăuzia, în cadrul căreia a inspectat șantierul de lucru al centurii de ocolire a orașului

Maia Sandu a efectuat o vizită în orașul Comrat, Găgăuzia, în cadrul căreia a inspectat șantierul de lucru al centurii de ocolire a orașului

Prim-ministrul Maia Sandu a efectuat astăzi o vizită în orașul Comrat, Găgăuzia, în cadrul căreia a inspectat șantierul de lucru al centurii de ocolire a orașului. Șoseaua va fi construită pe o lungime de 18,3 km, iar costul proiectului se estimează la 30 de milioane de euro, oferite de către Banca Europeană de Investiții.

Lucrările au început în luna februarie 2019 și urmează să se încheie în ianuarie 2022. Maia Sandu a menționat că autoritățile solicită de la cei responsabili de astfel de proiecte să-și onoreze obligațiunile, iar cetățenii să nu fie puși în situația să aștepte ani de zile reparația unui drum. ,,Sper că realizarea acestui proiect va fi un exemplu pozitiv. Noi avem foarte multe drumuri de reparat. Astfel, acele companii care vor demonstra că își îndeplinesc angajamentele contractuale au șansa să câștige și alte contracte în Republica Moldova. În anii următori vom continua să investim în reparația drumurilor, prin alocarea banilor din bugetul de stat, dar și prin finanțare de la donatorii externi”, a spus Prim-ministrul.

Aflată la Comrat, Maia Sandu a ținut să fie prezentă și la evenimentul de aniversare a 55 de ani de la fondarea Liceului Teoretic „Nicolae Tretiacov”, în care își fac studiile peste o mie de elevi. Maia Sandu a felicitat profesorii și le-a mulțumit pentru dedicația profesională și pentru investiția lor în educarea generațiilor viitoare.

„Am văzut că elevii de aici sunt fericiți, semn că se simt bine în această instituție. Am văzut că aproape toți profesorii sunt tineri, ceea ce nu am mai văzut nici într-o altă școală. Îmi doresc foarte mult ca să-i putem menține aici, în țară, de aceea sper ca în curând să le îmbunătățim condițiile de muncă și de trai. Voi, profesorii, aveți sarcina și misiunea de a-i învăța să fie competitivi, utili societății, dar cel mai important e să-i învățați să fie fericiți”, a precizat Prim-ministrul.

Maia Sandu a vizitat astăzi și Liceul „Mihai Eminescu”, unica instituție cu predare în limba română din Comrat. Aici, Premierul a adus o veste bună pentru elevi și profesori: Guvernul României a aprobat alocarea a circa 780 de mii de lei din Programul de asistență pentru Republica Moldova, bani necesari pentru construcția unui bloc de studiu adiacent Liceului. Astfel, în câteva luni va începe construcția clădirii. Totodată, contribuția autorităților Găgăuziei, în acest scop, va constitui circa 9 milioane de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

De asemenea, Maia Sandu a discutat cu autoritățile publice locale din regiunea autonomă Găgăuzia. Premierul a spus că în prezent situația este dificilă, deoarece guvernarea trecută a făcut astfel încât să plece din țară cei mai buni oameni. „Lucrez cu administrațiile publice locale din 1994, dar niciodată situația nu mi-a părut mai complicată decât acum. Am înțeles că prioritățile regiunii dumneavoastră sunt exact ca și cele ale întregii țări: locuri de muncă, salarii mai mari, servicii de calitate. Noi depunem tot efortul pentru a crea aceste condiții tuturor cetățenilor Republicii Moldova și muncim din greu ca să reușim să facem acest lucru cât mai curând”.

În același timp, Maia Sandu a vorbit despre suportul Guvernului în soluționarea problemei predării limbii române copiilor din grădinițe: „Înțeleg că problema constă în lipsa unor cadre specializate în acest domeniu. În fond, în câțiva ani ne-am putea trezi fără profesori de matematică, fizică, sau chimie. De aceea, se lucrează intens pentru a lua măsuri urgente și, mai ales, pentru a face ordine în educație”, a mai adăugat Prim-ministrul.

În cadrul întrevederii cu Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a felicitat-o pe Maia Sandu cu ocazia primei vizite de lucru în regiune și a invitat Cabinetul de Miniștri să organizeze o ședință a Guvernului în Găgăuzia. La rândul său, Premierul a dat asigurări că în scurt timp se va finaliza planul de acțiuni al Executivului pentru regiunea autonomă, iar ulterior va fi efectuată o vizită în Găgăuzia cu toată echipa Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus