Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2019

Secretarul de Stat, Alexandru Sonic a participat la cel de-al doilea Forum Ministerial a Parteneriatului pentru Cooperarea Energetică Transatlantică

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Alexandru Sonic, a participat în perioada 6-7 octombrie, la cel de-al doilea Forum Ministerial a Parteneriatului pentru Cooperarea Energetică Transatlantică (P-TEC), care s-a desfășurat la Vilnius, Lituania.

În cadrul evenimentului au fost abordate mai mute subiecte ce țin de securitatea energetică, dezvoltarea gradului de interconectare a rețelelor electrice, creșterea gradului de încredere și a rezilienței rețelelor electrice, dar și stimularea eficienței energetice și integrarea surselor de energie regenerabilă în sistemele electroenergetice naționale.

În cadrul P-TEC s-a convenit dezvoltarea unui program care ar facilita și contribui la sporirea securității energetice. În acest sens, s-a discutat despre inițiativa „Trei-Mări”, care își propune construirea unui coridor de tranzit a resurselor energetice Nord-Sud. De asemenea, discuțiile s-au concentrat pe mai multe domenii cheie, inclusiv pe integrarea energiei regenerabile și provocările aferente, precum ar fi soluțiile de stocare, dar și pe subiectul edificării rețelei europene de alimentare a vehiculelor electrice.

În cadrul evenimentului, a fost organizată întâlnirea patrulaterală Statele Unite ale Americii – România – Ucraina – Republica Moldova, unde au fost puse în discuție inițiativele și politicile de cooperare regională, în vederea diversificării surselor și căilor de import al gazelor naturale pentru asigurarea securității energetice în regiune. În cadrul acestei întâlniri, Secretarul de Stat, Alexandru Sonic a avut discuții cu Secretarul pentru Energie al SUA, Rick Perry, referitor la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Alexandru Sonic a menționat că țara noastră depune eforturi considerabile pentru diversificarea surselor de alimentare cu energie, opțiunile vizate incluzând sursele alternative și contează pe sprijinul tuturor partenerilor de dezvoltare în vederea atingerii obiectivului strategic național.

Prima Reuniune Ministerială a Parteneriatului pentru Cooperarea Energetică Transatlantică a fost găzduită în martie 2019, de către Departamentul pentru Energetică al SUA, în contextul săptămânii CERA din Houston, Texas, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus