Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.08.2019

Grup criminal organizat, specializat în contrabandă cu implanturi dentare și articole pentru proteze dentare, anihilat de PCCOCS

Oficiile Nord ale PCCOCS şi ale Inspectoratului Național de Investigații instrumentează cauza penală pornită pe faptul activității unei grupări criminale specializate în contrabandă cu implanturi dentari și articole pentru proteze dentare (inclusiv aparataj și tehnică pentru cabinetele stomatologice) în sumă de peste 3 milioane de lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat din perioada anului 2017 – prezent, au organizat o rețea infracțională, activitatea căreia reprezintă – contrabandă cu implanturi dentari și articole pentru proteze dentare, (inclusiv aparataj și tehnică pentru cabinetele stomatologice).

Organizatorul și beneficiarul nemijlocit a acestei activități este un  cetățean al Turciei, care prin complicitate cu cetățeni Republicii Moldova,  cărora le revenea rolul de asigurare a traversării punctelor vamale a mărfurilor nominalizate,la introducerea ilegală pe teritoriul RM fără a fi supuse controlului vamal.

Obiectele importate din Turcia, erau întroduse fraudulos pe teritoriul Republicii Moldova, atât print punctul vamal Leușeni cât și prin Aeroportul Internațional Chișinău.
Mărfurile aduse prin contrabandă din Turcia, ulterior erau comercializate pe teritoriul R. Moldova de către membrii grupului infracțional, așa numiții curieri, clinicilor stomatologice private, cu un preț mai redus față de prețurile oficiale stabilite.

Astfel, în rezultatul a 12 percheziții au fost depistate și ridicate obiectele introduse prin contrabandă, precum și 4 persoane în privința cărora au fost acumulate probe suficiente și concludente. Până în acest moment, valoarea mărfurilor depistate în cadrul perchezițiilor depășește suma de
3 000 000 lei.

Ca rezultat al acțiunilor efectuate și probelor acumulate, conform art.166 CPP, au fost reținute 4 persoane pentru 72 de ore, trei persoane cetățeni ai Republicii Moldova  și un cetățean a Turciei, cu vîrsta cuprinsă între 28-61 ani. În caz de condamnare, aceștia riscă închisoare pe un termen de la 3 la 10 ani.

Este de menționat faptul  că pe întreg parcursul procesului penal, bănuiții,  învinuiții,   beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus