Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
01.07.2019

Începând cu 1 iulie, la nașterea copilului, familiile vor primi indemnizații unice majorate, în schimbul cutiilor cu bunuri pentru noi născuți

Începând cu 1 iulie, la nașterea copilului, familiile vor primi indemnizații unice majorate, în schimbul cutiilor cu bunuri pentru noi născuți

Începând cu 1 iulie 2019, indemnizația unică la nașterea copilului va constitui 7911 lei, cu o majorare de 1608 lei. Această majorare reprezintă valoarea setului de bunuri pentru îngrijirea nou-născuților oferit în cadrul programului „O nouă viață”, la nașterea fiecărui copil. O Hotărâre de Guvern în acest sens, urmează să fie aprobată de Cabinetul de miniștri.

Acțiunea are loc în contextul dificultăților survenite în procesul de achiziționare a bunurilor din acest set și anume anularea licitației în legătură cu faptul că decizia din 12.06.2019 a Grupului de lucru al ministerului semnată de ex-ministrul este nulă și nu poate produce efecte juridice, de asemenea procedura de achiziții a avut loc cu încălcarea art.37, alin (9) a Legii privind achizițiilor publice care stipulează că specificațiile tehnice trebuie să permită oricărui ofertant acces egal la procedura de atribuire și nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrângă concurența între operatorii economici. Hotărârea de Guvern nr.1039 din 24.10.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor indică însă contrar Legii, că furnizorul trebuie să fie producător autohton.

Astfel, începând cu 1 iulie 2019 și până la sfârșitul anului, programul continuă mai departe, prin acordarea indemnizației unice majorate la nașterea copilului, cu 1608 lei, în schimbul cutiei cu bunuri pentru noi născuți.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale va realiza un studiu în rândul mămicilor, care își vor exprima opinia referitor la opțiunea de a beneficia la nașterea copilului de bunuri pentru noi născuți sau a păstra metoda de acordare a mijloacelor financiare, pe care le vor gestiona în dependență de necesitățile individuale a copilului.

Acțiunea va contribui la îmbunătățirea calității vieții familiilor tinere cu copii.

 

Menționăm că, implementarea proiectului se va realiza din contul mijloacelor aprobate în bugetul de stat pentru anul 2019.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus