Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.06.2019

Președintele Republicii Moldova a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate în noua componență

Președintele Republicii Moldova a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate în noua componență

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al Republicii Moldova în componența nouă. Igor Dodon a constatat cu regret lipsa Procurorului General și a Guvernatorului Băncii Naționale, care conform legislației sunt obligați să se prezinte la ședințe.

Ordinea de zi a ședinței a inclus 4 subiecte de importanță majoră pentru țară. Primul vizează devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova, investigarea fraudei bancare, precum și necesitatea publicării raportului Kroll-2. Pe acest subiect au fost luate trei decizii importante.

-A fost solicitat Procuraturii Generale și Băncii Naționale prezentarea în regim de urgență Consiliului Suprem de Securitate a raportului Kroll-2.

- adresarea directă a noului Guvern și a comisiei parlamentare de investigare recent creată către compania internațională ”Kroll” cu solicitarea de a le fi prezentate detalii privind investigațiile făcute, inclusiv raportul Kroll-2.

- adresarea CSS către comunitatea internațională de a se implica în investigarea fraudei bancare.

Al doilea subiect a vizat scoaterea masivă pe căi ilicite a mijloacelor financiare și a bunurilor materiale din Republica Moldova și distrugerea probelor pe infracțiunile comise. În prezent sunt două instituții de stat care urmăresc în regim online transferurile bancare în sume mai mari de 500.000 de lei.

Pe acest subiect s-a decis:

-de a solicita Băncii Naționale a Moldovei și Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, să informeze zilnic CSS despre toate fluxurile de mijloace financiare, conform legislației în vigoare. De asemenea, CSS solicită toată informația pe aceste fluxuri începând cu data 1 ianuarie 2019. Președintele țării a informat că în adresa Președinției și membrilor CSS parvin informații că cei care au pierdut guvernarea scot mijloace bancare din Republica Moldova în regim de urgență. CSS a solicitat informații zilnice pentru a preveni aceste scheme.

- Atenționarea angajaților organelor de investigare și de anchetă despre responsabilitatea personală în cazul distrugerii sau dispariției probelor pe infracțiunile și cauzelor penale legate de frauda bancară. Șeful statului a reiterat că există informații privind lichidarea sau sigilarea probelor pe mai multe infracțiuni de rezonanță națională și scoaterea lor din instituțiile de stat.

Al treilea subiect din cadrul ședinței a vizat poziția Consiliului asupra deciziilor arbitrare adoptate recent de către Curtea Constituțională. A fost luat act de deciziile recente ale Curții Constituționale fiind calificate drept arbitrare, care contravin Constituției și atentează la securitatea națională.

Totodată, Igor Dodon a informat publicul că, decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate pe 6 septembrie curent nu corespunde normei constituționale din care motiv am semnat un decret de anulare a acestuia.

Al patrulea subiect este legat de blocajul activității unor instituții publice centrale. CSS face apel către toate instituțiile de stat să nu împiedice și să asigure funcționalitatea legală a Guvernului nou-ales. În context, Igor Dodon a atenționat toate instituțiile de stat să se conformeze deciziilor legale ale Parlamentului și ale Guvernului legitim, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus