Trimite e-mail | Printeaza
IT
17.05.2019

Rezultatele înregistrate de „Moldova IT Park” pe parcursul primului an de la lansare

Rezultatele înregistrate de „Moldova IT Park” pe parcursul primului an de la lansare

Ministerul Economiei și Infrastructurii a organizat un eveniment public în cadrul căruia a prezentat Raportul de evaluare a activității „Moldova IT Park” pentru anul 2018.

„Parcul IT virtual este deja un proiect de succes, fiind un model unic de facilitare a dezvoltării sectorului IT pe plan internațional. Obiectivul general este să păstrăm statutul de cel mai original și atractiv set de facilități din regiune pentru sectorul IT și R&D. Suntem deschiși pentru idei și soluții noi, iar în acest sens mizăm pe implicarea și deschiderea în continuare a tuturor partenerilor”, a declarat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

În cadrul evenimentului, Chiril Gaburici a venit cu un angajament public de dezvoltare a capitalului uman necesar pentru industria IT. În acest sens, se vor promova măsuri ce țin de capacitățile universităților, orientarea în carieră a tinerilor, modernizarea programelor de studii, accesul la instruire continuă. De asemenea, ministrul a menționat că, modelul și contentul Tekwill, care este o piesă foarte valoroasă a întregului ecosistem, trebuie dezvoltat și extins.

Autorul ideii, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat: „Domeniul IT este foarte important pentru țara noastră. Este un domeniu care oferă șanse de dezvoltare țării. Îmi pare bine că doar într-un an de la lansarea Parcului IT s-au înregistrat 339 rezidenți, iar salariul mediu al angajaților este de aproximativ 28 mii de lei – salariu care pe parcursul unui singur an a crescut de două ori”.

Dintre cele 339 de companii rezidente înregistrate la finele anului 2018 – 94 au fost companii nou-create și 96 – cu capital străin. Creșterea interesului din partea investitorilor străini se datorează ratei scăzute de impozitare – 7% impozit unic, nivelului ridicat de calificare a forței de muncă și costurilor operaționale favorabile.

De asemenea, potrivit Raportului de evaluare a activității „Moldova IT Park” pentru anul 2018, un alt efect al reducerii poverii fiscale, dar și simplificării modului de administrare a afacerii este venitul anual declarat pentru 2018 al vânzărilor rezidenților Parcului, ce a depășit suma de 1,9 mlrd lei, în creștere cu circa 9% față de nivelul prognozat la accederea companiilor în Parc.

Rezidenții „Moldova IT Park” au înregistrat către finele anului de raport un număr total de 6 739 angajați, majoritatea fiind ingineri, iar salariul mediu înregistrat a fost în creștere permanentă, depășind către decembrie 2018 cifra de 27 900 lei, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Raportul de evaluare a activității „Moldova IT Park” pentru anul 2018 poate fi accesat AICI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus