Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.04.2019

Republica Moldova prezentă la Consiliul Euro-Asiatic de standardizare, metrologie și certificare

Republica Moldova prezentă la Consiliul Euro-Asiatic de standardizare, metrologie și certificare

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin,  a participat la cea de-a III-a ședință extraordinară a Consiliului Euro-Asiatic de standardizare, metrologie și certificare (EASC), care a avut loc la Chișinău.

Evenimentul a adunat oficiali și experți din 8 state ale Comunității Statelor Independente (Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina, Kârgâzstan, Tadjikistan, Armenia).

Subiectele discutate în cadrul ședinței au vizat modernizarea proceselor de standardizare în scopul dezvoltării și implementării celor mai bune practici de cooperare în cadrul EASC, precum și eventuala creare a organizațiilor regionale în domeniul standardizării, acreditării și metrologiei în cadrul CSI.

Secretarul de Stat, Iuliana Drăgălin a menționat că, instituțiile din infrastructura calității ale Republicii Moldova corespund tuturor rigorilor și practicilor internaționale stabilite pentru domeniul acreditării, standardizării și metrologiei, ceea ce contribuie nemijlocit la promovarea produselor moldovenești mai competitive.

În acest sens, Iuliana Drăgălin  a precizat că, Centrul Național de Acreditare MOLDAC este semnatar al Acordurilor de recunoaștere cu organizațiile europene și internaționale în domeniul acreditării (EA, ILAC, IAF), și Institutul de Standardizare din Moldova este membru al organizațiilor europene (CEN, CENELEC, ETSI) și internaționale (ISO, IEC) de standardizare.

De asemenea, s-a discutat pe marginea semnării ulterioare a Acordurilor CSI: Acordul cu privire la barierele tehnice în comerț, Acordul privind recunoașterea reciprocă a acreditării organismelor de evaluare a conformității.

Consiliul Euro-Asiatic de standardizare, metrologie și certificare reprezintă o platformă de discuții pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice multilaterale și bilaterale, care sprijină eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus