Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.12.2018

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și-a făcut publice realizările din anul 2018

 Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și-a făcut publice realizările din anul 2018

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferință de presă, raportul de activitate pe domeniile de gestiune - top 10 realizări ale ministerului 2018. Ministrul Nicolae Ciubuc a vorbit, în debutul conferinței, despre realizarea Acordului de Asociere cu UE, subliniind că: ” 33 de acte normative au fost armonizate la legislația europeană, suntem în linie cu angajamentele asumate. Anul 2019 şi începutul anului 2020, putem afirma cu toată convingerea că ceea ce ne-am stabilit ca obiectiv va fi realizat".

Pe parcurs,  ministrul a făcut referință cele mai importante acțiuni și rezultate ce au fost înregistrate în sectorul agricol, dezvoltare regională și mediu, precizând: “Am reușit să atragem investiții străine în sectorul agroindustrial în valoare de 6,1 miliard lei, valoarea totală a subvențiilor solicitate din partea producătorilor agricoli a depășit suma de un miliard lei, exportul pe piața  europeană în prezent constituie 56% din totalul producției exportate. În acest an, peste 1.500 de agricultori au solicitat pentru prima dată ajutor de la stat, iar tinerii au putut aplica la un nou program nou. Programul start-up pentru tineri şi femei. Acest proiect s-a încununat cu un deosebit succes. În acest sens fiind alocată suma de 45 milioane de lei”.

Tot cu referire la bilanțul activităților în domeniul agriculturii, oficialul a comunicat că în 2018 producția agricolă a crescut cu 12 la sută față de anul trecut, iar agricultorii care au reușit să implementeze tehnologii avansate, tehnică modernă şi performantă, metode progresive de depozitare, au obținut o recoltă stabilă şi au format volume solide pentru comercializare, indiferent de capriciile naturii.

Ulterior, Secretarii de Stat au prezentat fiecare, informațiile cu referire la reușitele pe domeniul lor de activitate.

În acest context, s-a menționat că prin proiectele de dezvoltarea regională s-au îmbunătățit serviciile de acces la apă și sanitație pentru circa 50 de mii de cetățeni, fiind construite peste 97 km de rețele de apeduct, 3 stații de epurare, 2 stații de tratare a apei, 2 stații de captare. Din punct de vedere al eficienței energetice, au fost reabilitate 8 clădiri publice, iar în domeniul infrastructurii drumurilor au fost construite și reconstruite 8,7 km și reabilitate 18 poduri și podețe. Totodată, în domeniul managementul deșeurilor solide au fost investite 2,139 mln lei, iar în sporirea atractivității turistice au fost dezvoltate proiecte în suma de  aproape 23 mln lei.

Pe segmentul de mediu s-a evidențiat reforma instituțională în domeniul implementării politicii de mediu și controlul ecologic de stat; crearea primei rezervații a biosferei Prutul de Jos; crearea mecanismului de gestionare integrate a resurselor de apa pe principalele bazine hidrografice.

La finalul conferinței ministrul Nicolae Ciubuc a prezentat principalele priorități ale instituției pentru anului 2019, pentru a păstra continuitatea în  acțiunile planificate.

“Facilitarea accesului la piețele de desfacere a producătorilor agricoli, creșterea completivității sectorului agroalimentar, prin investiții în infrastructura post-recoltare,  asigurarea serviciilor de alimentare cu apa și sanitație pentru 100 de mii de cetățeni, implementarea noului concept de management al deșeurilor solide, elaborarea și aprobarea programului național de împădurire”, a subliniat ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus