Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2018

Audieri publice: Impozitarea activității independente în domeniul comerțului

Audieri publice: Impozitarea activității independente în domeniul comerțului

Situația privind practicarea și impozitarea activității independente în domeniul comerțului a fost audiată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe. Șefa de direcție a Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban a raportat că, de la 1 ianuarie 2017, legislaţia fiscală reglementează un regim simplificat de impozitare a persoanelor fizice rezidente, care desfăşoară activitate în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia mărfurilor supuse accizelor, fără a constitui o formă organizatorico-juridică a activităţii de antreprenor.

Potrivit ei, cota impozitului pe venit pentru această categorie este stabilită în mărime de 1% din venitul din vânzări, dar impozitul nu poate fi mai mic de 3 000 de lei anual. Totodată, în prima perioadă fiscală, contribuabilul este în drept să diminueze suma impozitului pe venit datorat cu suma cheltuielilor suportate pentru procurarea maşinii de casă şi control utilizate.

Raportoarea a menționat că achitarea impozitului la buget se efectuează în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului de gestiune, iar raportarea obligaţiilor fiscale se realizează prin prezentarea unei declaraţii către data de 25 martie după anul de gestiune. Practicarea activităţii independente se efectuează utilizând, în mod obligatoriu, maşina de casă şi control cu memorie fiscală.

Persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în afara pieţelor autorizate au obligaţia de a înregistra în calitate de obiecte impozabile, spaţiile comerciale şi de prestări servicii, inclusiv magazine specializate, industriale, on-line. Cele din domeniul comerţului cu amănuntul sunt stabilite în calitate de plătitori ai contribuţiilor obligatorii de asigurări sociale și de asistenţă medicală.

”Conform datelor din 31 octombrie 2018, activitatea independentă este desfăşurată de 1 562 de persoane, iar alte 7 984 de persoane își desfășoară activitatea în baza patentei de întreprinzător”, a precizat Olga Golban.

În discuții, reprezentanții persoanelor care își desfășoară activitatea în baza patentei de întreprinzător au solicitat extinderea termenului acesteia până în anul 2027.

Deputații au luat act de informațiile prezentate și au adresat numeroase întrebări raportorilor.

Audierile fac parte din procedura de control parlamentar asupra realizării legislației în vigoare, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus