Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.07.2018

Victimele deportărilor staliniste vor beneficia de alocații lunare majorate până la 500 de lei și de o serie de facilități suplimentare, începând cu 1 septembrie curent

Guvernul a aprobat astăzi un pachet social special pentru persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice, pentru a spori nivelul de protecție socială a acestora, inclusiv prin oferirea unor servicii medicale de tratament și recuperare.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că aceste lucruri se întâmplă în ajunul zilei de 6 iulie, când vor fi comemorate victimele deportărilor staliniste. „Mulțumesc tuturor celor care au muncit la elaborarea acestor proiecte. Este important pentru acești oameni care au trăit într-o perioadă când viața a fost prea dură cu ei. Cred că merită mai mult. În limitele posibilităților noastre, cred că astăzi este un pas înainte și, așa cum am vorbit anterior, măsurile trebuie puse în aplicare din 1 septembrie”, a spus Pavel Filip.

Alocațiile lunare acordate victimelor reabilitate ale represiunilor politice vor crește de la 100 până la 500 de lei. În acest scop, în anul curent din bugetul de stat vor fi alocate 13 milioane de lei.

De asemenea, pachetul social include servicii medicale suplimentare celor prestate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, care vor permite monitorizarea în dinamică a stării de sănătate a victimelor represiunilor politice și depistarea precoce a unor boli condiționate de factorii de risc la care acestea au fost suspuse. Astfel, victimele deportărilor vor avea posibilitatea să beneficieze anual de un examen medical profilactic gratuit, inclusiv cu efectuarea investigațiilor de laborator, dar și de un tratament de reabilitare la spitalul Guvernului.

Totodată, anual, aceste persoane va putea procura bilete de tratament la sanatoriu cu o reducere de 3250 lei, ceea ce constituie 50 la sută din costul biletului. Actualmente, statul achită 30 la sută din prețul foilor de tratament la sanatoriu. Costul implementării acestor măsuri se estimează la circa 430 de mii de lei. În același timp, victimele deportărilor vor primi legitimații de tip nou.

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de deportați, care primesc în acest an un ajutor material în valoare de 1000 de lei, cu 300 de lei mai mult decât în anul precedent, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus