Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.06.2018

Procedura de conciliere a părţilor conflictului colectiv de muncă va fi reglementată de Codul muncii

Parlamentul, a examinat în ședința de astăzi, modificarea şi completarea Codului muncii al Republicii Moldova în acest sens.  Inițiativa aparține unui grup de deputați și a fost susținută de majoritatea parlamentarilor prezenți la ședință.
 
Noile modificări stabilesc un termen concret, de 10 zile lucrătoare pentru concilierea părţilor conflictului colectiv de muncă şi emiterea unei decizii în cazul în care membrii comisiei de conciliere au ajuns la o înţelegere. Totodată, potrivit propunerilor din proiect, prin acordul comun al membrilor comisiei, termenul respectiv poate fi prelungit cu încă cel mult 5 zile lucrătoare.
 
Potrivit autorilor, noile modificări vor contribui la perfecţionarea procedurii de conciliere a conflictelor colective de muncă, eliminarea situaţiilor de abuz în contextul tergiversării emiterii unei decizii privind soluţionarea conflictului colectiv de muncă, responsabilizarea membrilor comisiei de conciliere în luarea unei decizii în termen, precum și la asigurarea respectării drepturilor şi intereselor de muncă ale salariaţilor şi angajatorilor.
 
Practici similare în domeniul concilierii conflictelor colective de muncă există în Lituania, România, Ucraina etc., anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus