Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
15.06.2018

Premierul solicită o interacțiune eficientă între autoritățile responsabile, pentru a nu admite răspândirea pestei porcine

Premierul solicită o interacțiune eficientă între autoritățile responsabile, pentru a nu admite răspândirea pestei porcine

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu focarul de pestă porcină africană depistat într-o gospodărie din satul Mereni, r-nul Anenii Noi.

Deși focarul a fost localizat, premierul a atras atenția asupra pericolului acestei maladii pentru industria de creștere a porcinelor din țara noastră. „În zona Anenii Noi și Criuleni este situată o parte importantă din industria de creștere a porcinelor, iar afectarea centrelor mari de creștere a porcinelor ar însemna lipsa cărnii de pe piața internă și trecerea la importuri, ceea ce ar presupune scumpirea acestor produse”, a subliniat Pavel Filip.

Prim-ministrul a cerut o conlucrare eficientă între autoritățile responsabile de prevenirea răspândirii pestei porcine, în special între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor,  Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, în condițiile în care toate cazurile de maladie sunt „importate” în țara noastră, preponderent din Ucraina.

La rândul lor, responsabilii au informat că focarul de maladie de la Mereni a fost localizat, în regiune fiind întreprinse măsuri sporite pentru a evita răspândirea virusului. Printre acestea: instalarea filtrelor pentru dezinfectarea unităților de transport, inventarierea animalelor din localități, stabilirea unui regim strict de mișcare a animalelor și de scoatere a produselor din carne din regiune. La frontieră au fost intensificate controalele vamale pentru neadmiterea introducerii în țară a cărnii și animalelor contaminate, au fost instalate filtre suplimentare și sunt desfășurate continuu acțiuni de informare.

În context, Pavel Filip a accentuat necesitatea unei comunicări largi despre riscurile pestei porcine africane, prin intermediul panourilor informative la vamă, a pliantelor și a implicării active a mass-media. Totodată, prim-ministrul a propus crearea unui grup de lucru cu participarea tuturor autorităților cu competențe în domeniu, pentru a facilita cooperarea dintre acestea.

În altă ordine de idei, șeful Executivului a vorbit despre canicula și seceta din ultima perioadă și a solicitat autorităților să asigure buna funcționare a corturilor pentru acordarea ajutorului cetățenilor, a serviciilor de intervenție de urgență, verificarea piețelor alimentare, restricționarea circulației camioanelor pe drumurile neadaptate, precum și asigurarea securității copiilor în taberele de odihnă.

De asemenea, premierul a subliniat necesitatea facilitării irigării terenurilor, astfel încât culturile agricole să nu aibă de suferit, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus