Trimite e-mail | Printeaza
Social
05.06.2018

În Moldova va fi creat un sistem informațional de management al deșeurilor

Pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor, Guvernul a aprobat astăzi Conceptul Sistemului Informațional Automatizat „Managementul Deșeurilor”.

Documentul prevede acumularea informațiilor despre deșeuri într-un registru electronic, care va asigura evidența circuitului deșeurilor produse și colectate, inclusiv a datelor referitoare la exportul, importul, reutilizarea și eliminarea deșeurilor. Informațiile pentru completarea registrului vor fi furnizate de către agenții economici autorizați în domeniul gestionării deșeurilor. Digitalizarea informațiilor va îmbunătăți activitatea operatorilor din sector, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Baza de date privind managementul deșeurilor va putea fi accesată de către autoritățile publice, întreprinzători și persoane fizice. Astfel va fi ușurat schimbul de informații între autoritățile publice de profil, dar și cu Agenția Europeană de Mediu. De asemenea, va fi asigurată o monitorizare continuă și strictă a riscurilor.

Crearea resursei informaționale va facilita implementarea Clasificatorului European privind Lista deşeurilor, inclusiv a celor periculoase, ceea ce va permite colectarea şi prelucrarea datelor privind evidenţa deşeurilor conform unor coduri stabilite în UE.

În context, premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să elaboreze, cât mai curând, o strategie națională de gestionare a deșeurilor. „Orice sistem informațional nu rezolvă problema, este un instrument care te ajută să fii mai operativ și să-ți ordonezi lucrurile. Suntem în așteptarea strategiei de management a deșeurilor, fără de care acest sistem informațional nu va avea substanță”, a conchis șeful Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus