Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.05.2018

Prevenirea și combaterea corupției în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne se va face în baza unui nou plan de acțiuni

Prevenirea și combaterea corupției în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne se va face în baza unui nou plan de acțiuni

Documentul a fost aprobat astăzi de Guvern și conține peste 40 de măsuri pentru creșterea nivelului de integritate în cadrul MAI. Între acestea - efectuarea verificărilor inopinate ale angajaților și sancționarea acestora în caz de încălcare a exigențelor de integritate, implementarea managementului riscurilor de corupție, aplicarea în cadrul sistemelor informaționale a noilor cerințe de securitate pentru prevenirea riscurilor de denaturare a informațiilor.

De asemenea, vor fi organizate instruiri de profil pentru angajați și vor fi elaborate programe de studii în domeniul integrității pentru instituțiile de învățământ ale MAI. Mecanismul de angajare și promovare a funcționarilor pe bază de merit și de integritate profesională va fi eficientizat, va fi încurajată denunțarea manifestărilor de corupție și va fi asigurată protecția avertizorilor de integritate. Totodată, va fi examinată posibilitatea de a presta serviciile MAI prin intermediul ghișeelor unice și online.

Alte măsuri vizează asigurarea transparenţei în procesul de promovare a actelor normative și de administrare a patrimoniului public şi a asistenţei externe. 

Pentru a gestiona eficient provocările privind corupţia, precum şi pentru constituirea unui sistem unitar şi coerent de asigurare a integrităţii instituţionale şi profesionale, în cadrul MAI a fost creat Serviciul protecţie internă și anticorupţie. Pe parcursul anului 2017, a fost perfecționat cadrul normativ în domeniu, a fost implementată supravegherea video a activităţii echipajelor poliției de patrulare şi a fost aprobat mecanismul de stimulare financiară a angajaţilor, în mărime de 25 la sută din suma amenzilor încasate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus