Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.03.2018

Peste 100 de producători și exportatori de struguri de masă din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul Forumului Național al Sectorului

Peste 100 de producători și exportatori de struguri de masă din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul Forumului Național al Sectorului

Peste 100 de producători și exportatori de struguri de masă din Republica Moldova s-au întrunit în cadrul Forumului Național al Sectorului, organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă (APESM) cu susținerea financiară a Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) și a Fundației HEKS în Moldova.

Potrivit Serviciului de presă ANSA, Gheorghe Gaberi, în calitate de Președinte al Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă, a trecut în revistă activitatea agricultorilor din acest domeniu pe parcursul anului trecut, menționând dezvoltarea în ascensiune a ramurii exprimată prin extinderea substanțială a suprafețelor de plantații dar și prin creșterea semnificativă a exportului de struguri, care devine o sursă de venit sigură pentru mulți membri ai Asociației. Vorbind despre activitățile programate pentru anul curent, Președintele Asociației a specificat importanța orientării spre cultivarea de noi soiuri de struguri apreciați de consumatori și penetrarea de noi piețe de desfacere, dat fiind specificul strugurilor moldovenești, apreciați pentru gustul și calitatea selectă.

Participanții la eveniment au discutat provocările cu care se confruntă în procesul producerii strugurilor de calitate și adoptării tehnologiilor moderne de cultivare pentru a fi competitivi pe piața locală și piețele internaționale. În contextul încurajării aplicării metodelor moderne de producere a strugurilor, participanții la Forum au solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției Naționale de Intervenții Plăți în Agricultură subvenționarea mai consistentă a investițiilor la înființarea viilor.

Cynthia Steen, directoarea proiectului USAID/APM, a menționat că producerea strugurilor este un sector de perspectivă pentru agricultorii din Republica Moldova, de aceea proiectul oferă asistență pentru promovarea tehnologiilor moderne de producere, inclusiv a materialului săditor, și diversificarea piețelor de export.

Valeriu Cebotari, reprezentant al MADRM, a precizat că sectorul de producere a strugurilor de masă este în creștere, iar anual sunt plantate cca 750 de hectare de vii moderne. În anul 2017 volumul de struguri de masă recoltați a atins o cotă maximă de cca 110 mii tone.

Potrivit datelor statistice, actualmente în Republica Moldova sunt înregistrate circa 20 mii de hectare de vii, amplasate preponderent în raioanele Cahul, Cantemir, Hâncești, Ialoveni și UTA Gagauzia. Strugurii din Republica Moldova sunt exportați preponderent în Federația Rusă, România, Bielorusia și Irak. În anul 2014, Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10 000 tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produși în Moldova. Exportatorii moldoveni de struguri au utilizat această cotă în întregime și chiar au depășit-o  în 2015, 2016 și 2017.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus