Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.09.2017

Andrian Candu: Moldova este determinată să asigure o legătură energetică indestructibilă cu Uniunea Europeană

Andrian Candu: Moldova este determinată să asigure o legătură energetică indestructibilă cu Uniunea Europeană

“Conectarea la piața energetică europeană este de o importanță crucială pentru noi și suntem hotărâți să creăm o alternativă energetică reală pentru Republica Moldova.”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, la Aspen Energy Summit, organizat în Ploiești, România.

Șeful Legislativului a menționat, în context, Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și interconectarea sistemului electro-energetic al Moldovei cu cel al României, proiect aflat la faza de studiu de fezabilitate. Potrivit lui, securitatea energetică primează față de parametrii economici scontați.

Reprezentanții guvernării de la București, prezenți la eveniment, și-au exprimat dorința ca România să devină un furnizor de securitate energetică în regiune, iar relațiile moldo-române să avanseze și în domeniul energetic.

La eveniment a participat vice-președintele Comisiei Europene, responsabil de Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, oficiali din regiune, experți, investitori în domeniul energetic.

În marja summitului, președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu ministrul Energiei al Georgiei, Ilia Eloshvili. Andrian Candu a menționat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului energetic III, prezentând disponibilitatea de a împărtăși experiența Moldovei în acest sens. Oficialii și-au reafirmat suportul bilateral al parcursului european al țărilor și nevoia de a fortifica cooperarea pe segmentul Parteneriatului Estic.

Summit-ul Aspen Energy este organizat anual de către Institutul Aspen România și oferă posibilitatea dezbaterilor și luarea de decizii importante pentru sectorul energetic din zona Marea Neagră-Marea Caspică. În acest an, forumul a fost organizat la Ploiești, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea în oraș a primei rafinării moderne din lume. Printre temele abordate la summit, s-au aflat dezvoltarea unei piețe competitive a energiei în România și interconectarea cu piața energetică regională și europeană, explorarea opțiunilor de extindere a infrastructurii regionale și trans-regionale, precum și de dezvoltare a inter-conectivității, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus