Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2017

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Președintele Parlamentului Andrian Candu și-a încheiat vizita oficială în Turcia cu o întrevedere cu liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan.
 
În timpul întâlnirii, oficialii au trecut în revistă succesele relațiilor moldo-turce și implementarea a noi proiecte care vor duce la fortificarea lor.
 
Intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb a dus la propulsarea relațiilor economice în ultimul an. Șeful Republicii Turcia a declarat că cele două țări trebuie să impulsioneze și mai mult investițiile și comerțul, astfel încât în scurt timp, să ajungă la schimburi comerciale de 1 miliard de dolari.
 
Tot în acest context, părțile au discutat și despre posibilitatea de a simplifica circulația cetățenilor. Andrian Candu a declarat că autoritățile de la Chișinău vor examina și vor răspunde foarte curând la solicitarea Turciei de a le permite cetățenilor turci să călătorească în Moldova doar în baza buletinului de identitate.
 
Șeful de la Ankara a abordat subiectul privind relațiile atât la nivel executiv, cât și legislativ cu UTA Găgăuzia. Erdoğan a apreciat îmbunătățirea vizibilă a acestora și a declarat că Găgăuzia este un element important în relațiile moldo-turce.
 
“Chiar dacă nu avem graniță comună, avem relații strânse datorită Găgăuziei care reprezintă un pod de prietenie între Republica Moldova și Turcia.”, a precizat liderul de la Ankara.
 
Oficialii au vorbit și despre riscurile și provocările de securitate din regiune. Președintele Erdoğan a menționat că Turcia condamnă orice formă de separatism și a declarat că statul pe care îl conduce îi va încuraja mereu pe găgăuzi să se integreze în procesele din Republica Moldova, să învețe limbile găgăuză și română și să participe activ în treburile interne.
 
Andrian Candu i-a mulțumit pentru susținerea Republicii Moldova, atât la nivel economic, politic, cât și social, în țara noastră fiind implementate diverse proiecte prin intermediul TIKA în domenii precum alimentarea cu apă potabilă, igienă, sănătate, educație ș.a.
 
Speakerul legislativului de la Chișinău l-a invitat pe președintele turc să viziteze Republica Moldova. La rândul său, Recep Tayyip Erdoğan a menționat că va încerca să efectueze o vizită la Chișinău până la sfârșitul acestui an.
 
La întrevederea cu șeful statului turc, Andrian Candu a fost însoțit de Președintele Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia, Ismail Kahraman, Președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Vladimir Cîssa și de Delegația parlamentară, din care au făcut parte deputații Anatolie Zagorodnîi, Nicolae Dudoglo și Nae-Simion Pleșca, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus