Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.07.2017

Comisia juridică finalizează dezbaterile pe marginea proiectului de lege pentru schimbarea sistemului electoral

Comisia juridică finalizează dezbaterile pe marginea proiectului de lege pentru schimbarea sistemului electoral

Astăzi, la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități vor fi finalizate dezbaterile pe marginea proiectului de lege care stipulează schimbarea sistemului electoral.

Proiectul de lege cu modificările elaborate până la această oră, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția este publicat pe site-ul Parlamentului în versiunea română și engleză.

În actuala redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Amintim că formarea circumscripțiilor de către o autoritate independentă este una din recomandările Comisiei de la Veneția.

Soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora, se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. Amintim că în legislația națională sunt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete. Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.

Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Moldovei și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură cu votul a 74 de deputați. Până la această oră au fost organizate pe platformă parlamentară 7 dezbateri publice cu participarea reprezentanților partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus