Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.07.2017

Premierul Filip și Comisarul Hahn au discutat despre reformele europene

Premierul Filip și Comisarul Hahn au discutat despre reformele europene

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.
 
Prim-ministrul a salutat participarea înaltului oficial european la reuniunea Dialogului ministerial informal al Parteneriatului Estic, găzduită de Chişinău, drept un semnal de încredere din partea partenerilor europeni.
 
În context, Prim-ministrul a remarcat că priorităţile procesului de reforme semnalate de UE au fost luate în considerare în procesul de elaborare a Agendei de Asociere, care urmează a fi definitivată pe parcursul săptămânii curente. Între timp, a fost elaborată şi semnată cea de-a doua Foaie de parcurs comună Guvern - Parlament privind agenda de reforme prioritare. Documentul conţine 59 de acţiuni cu termen de implementare până în decembrie 2017. Foaia de parcurs urmează a fi transmisă şi instituţiilor europene.
 
Totodată, șeful Executivului și-a exprimat speranța ca Summit-ul din 24 noiembrie curent, de la Bruxelles, va constitui un pas înainte în oferirea unei perspective generale privind aderarea Republicii Moldova la UE, care va ajuta la accelerarea implementării reformelor și la convingerea cetățenilor să acorde și mai mult credit proiectului european.
 
La rândul său, Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a spus că UE va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova şi a încurajat autorităţile să continue implementarea reformelor care să asigure rezultate tangibile asupra nivelului de trai al populaţiei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii şi privind proiectul de modificare a sistemului electoral al Republicii Moldova. Prim-ministrul a menţionat că în prezent se lucrează asupra încorporării în textul legii a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneţia, astfel ca să fie respectate toate normele democratice şi să fie prevenite orice tipuri de abuzuri în timpul alegerilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus