Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.06.2017

Consultări interministeriale politice moldo-letone

Consultări interministeriale politice moldo-letone

La Chişinău s-a desfășurat o rundă de consultări interministeriale moldo-letone la nivel de viceminiştri de externe, partea moldovenească fiind reprezentată de către viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii iar cea letonă de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei Andrejs Pildegovičs.

Agenda discuţiilor a inclus dinamica relațiilor moldo-letone, afacerile europene, asistenţa pentru dezvoltare, cooperarea în cadrul organizațiilor internaţionale, reglementarea conflictului transnistrean şi securitatea în regiune.

De asemenea, oficialii au trecut în revistă evenimentele care vor fi organizate pe parcursul anului, cu ocazia aniversării a 25 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Letonia.

Viceministrul Darii a apreciat menţinerea sprijinului pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în rândul priorităţilor politicii externe ale Republicii Letonia. La rândul său, secretarul de stat Pildegovičs a confirmat întreaga disponibilitate a guvernului leton de a sprijini în continuare Republica Moldova prin acordarea asistenţei şi expertizei indispensabile.

Potrivit MAEIE, a fost remarcată asistenţa letonă pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova la implementarea reformelor necesare. Interlocutorii au apreciat cooperarea eficientă sectorială şi regională, inclusiv acţiunile de promovare a potențialului economic la nivel inter-regional.

Părţile au subliniat, în context, şi interacţiunea pozitivă în cadrul organizaţiilor internaţionale (ONU, OSCE, Consiliului Europei, NATO).

Viceministrul Darii a mai trecut în revistă evoluţiile în dosarul transnistrean şi eforturile ce vizează identificarea unei soluții cuprinzătoare și durabile în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova și aprobarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus