Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.05.2017

Reuniunea Comisiei moldo – române pentru integrare europeană în sectorul justiției

Reuniunea Comisiei moldo – române pentru integrare europeană în sectorul justiției

Viceministrul Justiției, Eduard Serbenco și directoarea Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, au participat la a IV-a reuniune a comisiei mixte din sectorul justiției Republicii Moldova și cel din România. Întrunirea a avut loc în vederea continuării proiectelor bilaterale și avansării procesului de implementare a Acordului de Asociere a țării noastre cu Uniunea Europeană (UE).

Subiectele reuniunii au vizat schimbul de experiență, din perspectiva competențelor ambelor părți, în domeniul dreptului internațional umanitar, și evaluarea realizărilor Planului de acțiuni al ministerelor Justiției din ambele țări. A fost subliniată importanța cooperării continue prin intermediul următoarelor ediții a Forumului moldo – român în domeniul justiției. De asemenea, au avut loc consultări privind colaborarea în scopul armonizării actelor normative naționale cu legislația europeană și sprijinirea parcursului european al Moldovei.

Oaspeții din România au încurajat identificarea elementelor exacte din Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, ce pot fi ajustate cu sprijinul lor. Totodată, au avut loc consultări despre vizitele de studiu în ambele state privind problematica elaborării actelor normative și procesului legislativ. Partea română a lansat o invitație ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, de a vizita România, în scopul unei întrevederi cu omologul său, Tudorel Toader.

În dialogul sectorial al reuniunii Comisiei, directoarea Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, și subsecretarul de stat din România, Horațiu Răzvan Radu, au convenit asupra continuității și diversificării relațiilor bilaterale și transferul de expertiză juridică în procesul de preluare a standardelor comunității europene. În scopul realizării obiectivelor stabilite, cei doi oficiali au stabilit că este necesară asigurarea, la nivelul instituțiilor pe care le coordonează, o colaborare eficientă pentru realizarea evenimentelor și acțiunilor comune.

Reuniunea comisiei mixte a avut loc în contextul cooperării și fortificării relațiilor ambelor țări, în direcția apropierii Republicii Moldova de standardele și legislația comunității europene, prin implementarea Acordului de Asociere cu UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus