Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.04.2017

Contractul de concesionare a lucrărilor de explorare a 40% din teritoriul Republicii Moldova: a fi sau a nu fi?

Contractul de concesionare a lucrărilor de explorare a 40% din teritoriul Republicii Moldova: a fi sau a nu fi?

Experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup solicită astăzi, 5 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, suspendarea contractului de concesionare a lucrărilor de explorare geologică a 40% din teritoriul Republicii Moldova și evaluarea concursului de concesionare.

Apelul adresat Guvernului și Ministerului Mediului vine ca reacție la o serie de nereguli depistate în cadrul procesului de concesionare a lucrărilor de explorare. Principalele aspecte problematice țin de transparența procesului de concesionare, desfășurarea concursului de concesionare și particularitățile contractuale. Acestea numără un total de 10 probleme majore, reflectate în nota de poziție lansată de Expert-Grup pe 16 martie 2017.

Un subiect deosebit de sensibil la care este atrasă atenția reprezintă protecției mediului. Potrivit experților, contractul de concesionare face referință la evaluarea impactului mediului, invocând inclusiv posibilitatea de a interzice demararea anumitor lucrări, dacă acestea vor avea un impact negativ asupra mediului. Cu toate acestea, prevederile contractuale sunt permisive vizavi de utilizarea substanțelor toxice sau inflamabile, compania contractantă fiind obligată doar să „reducă folosirea substanțelor toxice” și nu să excludă definitiv utilizarea lor. Contractul mai este lipsit și de specificarea sancțiunilor ce pot fi aplicate în cazul în care mediul înconjurător va fi afectat negativ.

În acest context, în vederea soluționării deficiențelor legate de concesionarea lucrărilor de explorare geologică, experții propun suspendarea contractului din 2 ianuarie 2017, semnat între Ministerul Mediului și Frontera Resources International și crearea unei Comisii mixte de investigare a condițiilor în care s-a desfășurat concursul de concesionare inițial, cu organizarea unor consultărilor publice transparente și inclusive.

În caz de confirmare a abaterilor procedurale și a bunelor practici, apelul solicită rezilierea contractului semnat între Ministerul Mediului și Frontera Resources International, iar în cazul inofensivității pentru populație și mediu a lucrărilor de explorare este recomandată:

Lansarea unui nou concurs public, în condiții de maximă transparență și competiție;
Constituirea unui Grup mixt de monitorizare a unui eventual concurs de concesionare;
Instituirea unui mecanism de monitorizare și evaluare, precum și comunicare, pe marginea implementării prevederilor contractuale, în eventualitatea semnării unui contract nou;
Aprobarea unui document-cadru pentru orice tip de activități de explorare și exploatare pe teritoriul Republicii Moldova, care să stipuleze foarte clar atât obligațiile cât și sancțiunile ce trebuie aplicate în cazul încălcării legislației din domeniul mediului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus