Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.04.2017

La Luxembourg a avut loc cea de-a 11-a reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova

La Luxembourg a avut loc cea de-a 11-a reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova

Astăzi 3 aprilie curent, la Luxembourg, a avut loc cea de-a 11-a reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, convenită la inițiativa miniștrilor afacerilor externe ai României și Franței. Reuniunea a fost moderată de ministrul afacerilor externe al României Teodor Meleșcanu.

La eveniment au participat: comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere Johannes Hahn, miniștri de externe și directori politici ai statelor-membre ale Uniunii Europene și secretarul general adjunct al Serviciului European pentru Acțiune Externă. Delegația ţării noastre a fost condusă de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Andrei Galbur.

Șeful diplomației moldovenești a informat despre ultimele evoluții pe plan intern, implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană, reglementarea conflictului transnistrean și prioritățile de cooperare cu UE în viitor. De asemenea, ministrul Galbur a menţionat că reforma justiției, investigarea fraudei bancare, spălarea banilor și combaterea corupției sunt pe agenda autorităților Republicii Moldova.

Comisarul Hahn a salutat rezultatele recentei reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova –Uniune Europeană, remarcând tendința pozitivă în comerțul bilateral, încurajând depunerea eforturilor în continuare pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, precum sectorul justiției și cel bancar, statul de drept, combaterea corupției și media. De asemenea, comisarul a asigurat Republica Moldova de sprijinul UE, inclusiv prin intermediul asistenței financiare.

Miniștrii statelor-membre ai UE au confirmat angajamentul lor pentru Republica Moldova și au încurajat continuarea eforturilor pentru atingerea rezultatelor așteptate de cetățenii ţării noastre, dar și de partenerii de dezvoltare, care vor asigura modernizarea țării în baza modelului european. Oficialii europeni au manifestat un interes sporit pentru evoluțiile politice din țara noastră și, în acest sens, a fost reiterată importanța menținerii stabilității politice, ca element necesar pentru reușita implementării reformelor. A fost încurajat progresul în soluționarea problemelor care se află pe agenda negocierilor în formatul “5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean.

Diplomații europeni au reconfirmat că Republica Moldova se află pe lista priorităților agendei politice a Uniunii Europene și au manifestat disponibilitate și interes de a oferi ţării noastre expertiză și asistență în implementarea AA/DCFTA, precum și de a consolida capacitățile instituționale în ceea ce privește comunicarea strategică.

Potrivit MAEIE, participanții la reuniune au confirmat faptul că Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie trebuie să devină o platformă eficientă de discuții pentru viitorul acestui proiect, luându-se în considerare aspirațiile fiecăruia dintre partenerii estici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus