Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.03.2017

Executivul optimizează procedura de înregistrare şi înstrăinare a bunurilor imobile

Executivul optimizează procedura de înregistrare şi înstrăinare a bunurilor imobile

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, un proiect de lege  care vine să optimizeze procedurile de înregistrare şi înstrăinare a bunurilor imobile. Astfel, părţile contractuale nu vor fi obligate să prezinte notarului extrasele din registrele de stat.
 
Proiectul prevede instituirea mecanismelor de acces a notarilor la datele din registrele electronice de stat ale Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Camerei Înregistrării de Stat şi a Î.S. Cadastru, necesare procedurii de autentificare a contractelor de înstrăinare a bunurilor imobile. În prezent notarii sunt obligaţi să solicite părţilor documentele confirmative de la instituţiile menţionate.
 
Lista documentelor din registrele de stat va include: certificatul privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget aferente bunului supus înstrăinării/gajului, extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali, extrasul din Registrul bunurilor imobile, informaţia privind valoarea bunului imobil.
 
Optimizările propuse în proiectul de lege vor contribui la creşterea securităţii raporturilor juridice şi reducerea semnificativă a costurilor administrative pentru părţile care participă la tranzacţiile cu bunurile imobile, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus