Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.02.2017

În perioada 30 ianuarie – 05 februarie 2017, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 325,6 milioane lei

În perioada 30 ianuarie – 05 februarie 2017, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 325,6 milioane lei, fiind perfectate per total 8 135 de declarații vamale.

Este de menționat că pentru luna ianuarie curent sunt atestate majorări semnificative ale încasărilor generate de către Serviciul Vamal, fiind colectate în total 1 mlrd 152 mln lei, ceea ce reprezintă o creștere de 336 mln lei sau cu cca 41% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, precizăm că din totalul veniturilor supraîncasate pentru luna ianuarie a.c., doar 96 mln (28%) le revin drepturilor de import percepute în rezultatul vămuirii unor categorii de autoturisme în condițiile Legii 280 din 16.12.2016.

Sporirea volumului încasărilor este determinată de politica de eficientizare a activității, promovată de către conducerea Serviciului Vamal, fiind astfel justificate demersurile întreprinse de către aceasta privind majorarea salariilor colaboratorilor vamali, care prin calitatea exercitării atribuțiilor de serviciu asigură cca 65% din totalul acumulărilor la bugetul de stat.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, în perioada 30 ianuarie – 05 februarie 2017, au fost relevate 36 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sunt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun. Totodată, în perioada vizată, au fost înregistrate 35 de cazuri contravenţionale şi aplicate amenzi în sumă de 176 491 lei.

Pe parcursul săptămânii trecute, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de 73 386 unități de transport. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 13 676 și respectiv 12 670 traversări.

Totodată, săptămâna precedentă, au fost eliberate 8 689 de viniete și alocate în bugetul de stat peste 1,6 milioane lei.

În continuare, din cauza formării podurilor de gheață peste râul Nistru, rămâne sistată activitatea postului vamal de tip debarcader ”Cosăuți”.

Serviciul Vamal reamintește că, începând cu 10 decembrie 2016, au fost instituite noi direcții de deplasare prin punctul de trecere „Palanca-Mayaki-Udobnoe”, în legătură cu inițierea lucrărilor de reabilitare a traselui Odessa-Reni și construcția capitală a podului din localitatea Mayaki.

În vederea evitării eventualelor blocaje în punctul de trecere menționat, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze și pentru alte puncte de trecere aflate în proximitate. Harta interactivă a punctelor de trecere, dar și fluxul unităților de transport în regim online pot fi vizualizate pe pagina web a Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus