Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.01.2017

Standardele de calitate pentru mai multe fructe şi legume proaspete, ajustate la normele europene

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, o serie de modificări şi completări la Cerinţele de calitate şi comercializare a fructelor şi legumelor proaspete. Documentul asigură ajustarea normelor naţionale la standardele europene şi internaţionale privind calitatea fructelor şi legumelor proaspete plasate pe piaţă pentru comercializare.
 
Proiectul stabileşte lista fructelor şi legumelor proaspete, care trebuie să fie conforme standardelor aprobate, printre acestea: merele, perele, strugurii de masă, căpşunile, piersicii şi nectarinele, ardeii graşi, tomatele, salata verde. Totodată, sunt definite cerinţele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi marcarea produselor, fapt ce va spori accesul agenţilor economici pe piaţa europeană. Conform proiectului, fructele şi legumele vor fi divizate pe categorii în funcţie de calitatea, soiul, aspectul şi forma acestora.
 
Documentul nu se aplică pentru produsele fabricate în gospodăriile individuale pentru consum propriu, pentru cele care sunt în tranzit în Republica Moldova, precum şi pentru fructele şi legumele destinate prelucrării industriale sau procesării casnice.
 
Standardele specifice aprobate de Executiv prevăd stabilirea cerinţelor minime de calitate pentru fructele şi legumele proaspete şi vor asigura sporirea calităţii produselor, protejând astfel drepturile şi interesele consumatorilor. Modificările au fost elaborate în conformitate cu angajamentele asumate prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
 
Prin acest proiect aducem legislația națională în concordanță cu cea europeană și internațională în ceea ce privește standardele de calitate a fructelor și legumelor proaspete.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus