Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.12.2016

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017, aprobat de Guvern

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017, aprobat de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2017. Acesta este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 10%, și a importurilor de 9%, pe prioritățile de politici publice ale Guvernului și, nu în ultimul rând, pe prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare.
 
Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat înregistrează o creștere cu  11 la sută față de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 32,8 mlrd. lei. Majorarea veniturilor se datorează în proporție de 73,5 la sută majorării încasărilor din impozite și taxe. Al doilea cel mai important factor reprezintă granturile  care vor însuma 3 mlrd. lei, în creştere cu 47%.
 
Cheltuielile din bugetul de stat înregistrează o creștere cu 9 la sută faţă de bugetul de stat aprobat pe 2016, constituind 36,9 mlrd. lei. Creșterea cheltuielilor este pe fundalul majorărilor salariale prevăzute, cheltuielilor adiționale reformelor și stingerea datoriei de stat.
 
Deficitul este prevăzut în sumă de 4155,6 mil.lei. Principalele surse de finanțare ale deficitului bugetului de stat sunt sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public, din vânzarea activelor băncilor aflate în procedura de lichidare, emisiunea netă a VMS), și sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și pentru finanțarea proiectelor din surse externe).
 
Pentru realizarea proiectelor cu finanțare externă în proiectul bugetului de stat se prevăd cheltuieli în volum total de 2 735,5 mil. lei (7,4% din total cheltuieli), cu o creștere față de anul 2016 cu 13,8 la sută.
 
În anul 2017 vor derula circa 73 proiecte, dintre care cele mai importante sunt programul de susținere în sectorul drumurilor, programe de dezvoltare a infrastructurii în agricultură și construcția locuințelor pentru persoanele defavorizate.
 
În învățământ vor fi renovate 21 de şcoli și 40 de instituții preșcolare , renovate  şi dotate 12 centre de excelenţă din învăţământul profesional tehnic, majorate bursele pt 36 mii de elevi și studenți, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus