Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.07.2016

Transporturile de mărfuri și pasageri, supuse unei evaluări detaliate

Transporturile de mărfuri și pasageri, supuse unei evaluări detaliate

Activitatea transportatorilor internaționali de mărfuri și călători va fi supusă unei stricte monitorizări, prin efectuarea schimbului de informații și ajustarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu. Despre aceasta au convenit în cadrul unei întrevederi Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Camerei de Licențiere, ÎS CRIS ”Registru” și PNUD Moldova.

În cadrul reuniunii, părțile au abordat necesitatea creării unui mecanism de reglementare a activității de transportare a bagajelor neînsoțite, prin intermediul cărora se transportă și mărfuri nedeclarate, în scop comercial.

Actualmente, activitatea de transport a coletelor în/din Republica Moldova nu este reglementată în măsură deplină de nici un act legislativ, respectiv aceasta poate fi calificată drept o activitate de întreprinzător necontrolată și neimpozitată corespunzător de organele abilitate.

De asemenea, a fost discutată stringența implementării unei proceduri de reglementare a condiţiilor de derulare a transportului ocazional de pasageri cu utilizarea Carnetului cu foi de parcurs (Acordul INTERBUS).

Potrivit datelor deținute, doar în primul semestru al acestui an, organele vamale au depistat peste 40 de cazuri de încălcare a  prevederilor Acordului menționat.

În contextul celor relatate, conducătorii celor două entități au dispus convocarea unui grup mixt de lucru care va examina posibilitatea ajustării legislației în vigoare, inclusiv prin actualizarea Acordurilor semnate anterior între instituțiile de resort.

”Prin aceste demersuri ne propunem să venim cu soluții viabile de redresare a acestui fenomen, cu repercursiuni majore atât pentru bugetul de stat, cât și pentru competitivitatea comercială, creându-se astfel o concurență neiolală în rândul operatorilor economici care activează în strictă concordanță cu prevederile legale.”, a declarat la acest subiect Directorul General al Vămii.

La rândul său, ministrul TID a menționat că: ”Este foarte important ca legislația să fie respectată. Situația din acest domeniu este destul de gravă, dacă luăm în considerație faptul că aproape 50 la sută dintre șoferii care transportă colete peste hotarele Republicii Moldova activează ilegal. Din acest motiv este foarte necesară conlucrarea dintre Ministerul Transporturilor și infrastructurii Drumurilor și Serviciul Vamal pentru  a ajusta legislația  actualelor cerințe.”

Tot în cadrul ședinței, reprezentanții PNUD au prezentat proiectul de reconstrucție a postului de frontieră Palanca, care este unul dintre cele mai  solicitate de la frontiera moldo-ucraineană. Cu această ocazie, participanții au discutat posibilitățile de identificarere a surselor financiare pentru reparația drumului de accces către postul respectiv, anunță un comunicat al Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus