Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.05.2016

Pavel Filip la Forumul Economic al AOAM: Propunem un parteneriat cu investitorii pentru locuri de muncă, inovare şi dezvoltare

Pavel Filip la Forumul Economic al AOAM: Propunem un parteneriat cu investitorii pentru locuri de muncă, inovare şi dezvoltare

Premierul Pavel Filip a participat, astăzi, la deschiderea Forumului Economic "Republica Moldova în noul context regional", organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), care a reunit un număr mare de reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţara noastră, oaspeţi din străinătate, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai organismelor financiare internaţionale.
 
La inaugurarea Forumului au luat cuvântul, de asemenea,  ex-Președintele Comisiei Europene, Jose-Manuel Barroso, plenipotenţiarul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro, Igor Barat, analistul economic din Rusia Vladislav Zhukovskiy, Preşedintele AOAM, Vlad Plahotniuc si Directorul general al  AOAM, Andrei Crigan.
 
În alocuţiunea sa, Prim-ministrul a confirmat angajamentul Guvernului pentru reforme. „Guvernul poate reuşi în planurile sale numai cu ajutorul Dumneavoastră, al oamenilor de afaceri, al întreprinzătorilor şi vă propun să transformăm un cerc vicios al relaţiei politica-business într-unul virtuos”, a spus Pavel Filip, precizând că pentru aceasta se iau măsuri care au o tripla virtute: favorizează business-ul, respecta cetăţeanul şi oferă posibilitate Guvernului să facă investiţii în servicii publice de calitate.
 
„În primul rând, acest Guvern şi aceasta majoritate parlamentara sunt pentru Dumneavoastră garantul stabilităţii în următorii ani. Indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale, Republica Moldova va fi stabilă. Guvernul are un plan de ţară şi îl va implementa, în colaborare cu dumneavoastră, în următorii ani. Ştim că nu există investiţii fără stabilitate, de aceea ca prim pas am vrut stabilizarea ţării”, a declarat Pavel Filip.
 
Premierul a vorbit despre acţiunile Guvernului, întreprinse în vederea îmbunătăţirii climatului investiţional şi dezvoltării economice a ţării şi care arată seriozitatea intenţiilor sale, între care a menţionat: stabilizarea sistemului bancar, suportul legislativ şi administrativ pentru accelerarea luptei anticorupţie şi reformarea justiţiei, precum şi asigurarea unui mediu de afaceri corect şi transparent. „Anul acesta va fi unul mai bun pentru mediul de afaceri. Va fi anul în care reconstruim economia și administrația, le regândim pentru performanță. Guvernul va fi mai mic şi mai eficient”, a spus Prim-ministrul.
 
Premierul a menţionat o serie de idei noi în acest sens, inclusiv reforma controalelor de stat, care presupune moratoriul, care deja a dat rezultate pozitive, elaborarea amendamentelor la legislaţia în domeniu, reducerea organelor de control prin comasarea lor în jurul domeniilor specifice până la 10 organe de control şi 4 regulatori naţionali, dar şi optimizarea și reducerea actelor permisive până la aproximativ 200 la finele lui. Acest proces a fost deja demarat prin abolirea a 114 acte permisive de Guvern şi transmiterea proiectelor respective către Parlament.
 
De asemenea, Pavel Filip a amintit o inovaţie întreprinsă în ceea ce priveşte rolul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. „Eu văd Consiliul Economic nu doar ca o platformă de comunicare, dar și drept centru de analiză a problemelor și de generare a soluțiilor.  Astfel, urmăresc să deleg comunității de business inițiativa de reforme în reglementarea afacerilor. Voi, antreprenorii, știți cel mai bine unde și cum trebuie de intervenit ca lucrurile să meargă mai bine. Implicați-vă, luați parte și fiți proactivi în dialog, arătați-ne cum credeți că e mai bine – și eu vă asigur că vocea voastră va fi auzită și ascultată”, a declarat Prim-ministrul.
 
De asemenea, Premierul a făcut un apel către oamenii de afaceri să investească în Moldova, dând asigurări de susţinere deplină din partea statului. „Guvernul propune un parteneriat cu investitorii pentru locuri de muncă, inovare, export şi dezvoltare”, a declarat Pavel Filip.
 
Forumului Economic "Republica Moldova în noul context regional" se desfăşoară la Chişinău la iniţiativa Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova şi are scopul de a discuta şi identifica cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Participanţii la Forum examinează oportunităţile pentru companiile din Republica Moldova în noul context regional, precum şi măsurile de valorificare a potenţialului economic al ţării noastre, potrivit unui comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus