Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.05.2016

Consumatorii afectați de întreruperile în alimentarea cu energie electrică sunt în drept să solicite operatorului de rețea plata unor compensații

Consumatorii afectați de întreruperile în alimentarea cu energie electrică sunt în drept să solicite operatorului de rețea plata unor compensații

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) atenționează consumatorii  afectați de întreruperile în alimentarea cu energie electrică asupra faptului că dânșii au dreptul, în cazul depășirii duratei admise a acestor întreruperi, să solicite operatorului de rețea plata compensațiilor stabilite în Regulamentul cu privire la calitatea serviciilor de transport și de distribuție a energiei electrice, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 406 din 25 februarie 2011.

ANRE face această atenționare după întreruperea în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din mun. Chișinău care s-a produs săptămâna trecută, în noaptea zilei de 17 mai. Până la această dată, operatorul rețelei de distribuție, Î.C.S. „RED Union Fenosa” S.A., a anunțat consumatorii despre întreruperea respectivă, indicând că aceasta se va produce în intervalul de timp cuprins între orele 1.00 și 4.00, dar de fapt ea a durat de la 1.00 noaptea până la 8.55 dimineața. Astfel, operatorul de rețea a depășit durata întreruperii, indicată în anunț. 

Ținând cont de prevederile Regulamentului sus - menționat, ANRE notează că întreruperea respectivă nu poate fi considerată programată și anunțată, ci trebuie  calificată drept întrerupere neprogramată în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.

Conform prevederilor Regulamentului nominalizat, durata admisă a întreruperilor neprogramate pentru consumatorii din mediul urban nu pot fi mai mari de 6 ore. În cazul întreruperii din 17 mai curent, durata admisă a acesteia a fost depășită cu o oră și 55 de minute.

În asemenea cazuri, potrivit pct. 13 din Regulament, consumatorii afectați de întreruperea respectivă au dreptul să solicite operatorului de rețea plata unor compensații.  Pentru consumatorii casnici mărimea compensației este de 20 lei/ora, pentru consumatorii non-casnici, cu puterea contractată de până la 100 kW - 200 lei/ora, iar  pentru consumatorii cu puterea contractată mai mare de 100 kW – de 500 lei/ora.

În cazul în care întreruperea respectivă a adus consumatorilor prejudicii materiale sau morale, aceștia au dreptul să solicite, în conformitate cu legislația civilă și clauzele contractelor încheiate, repararea prejudiciilor cauzate de livrarea serviciilor necalitative.

Potrivit anunțului postat pe pagina electronică a Î.C.S. „RED Union Fenosa” S.A. la 17 mai 2016, consumatorii care au suferit prejudicii materiale din cauza întreruperii sus – menționate  pot contacta întreprinderea prin intermediul Serviciului Suport Clienţi la telefonul 022-43-11-11 pentru a înregistra reclamația în vederea analizării și soluționării acesteia, anunță Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus