Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.05.2016

Mihail Stratan: Începând cu 2012, au fost oferite subvenții de peste 20 de milioane de lei, din fornduri europene, pentru instalarea a 920 de cazane în gospodării casnice

 Mihail Stratan: Începând cu 2012, au fost oferite subvenții de peste 20 de milioane de lei, din fornduri europene, pentru instalarea a 920 de cazane în gospodării casnice

Numărul mare de cereri pentru subvenționarea cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice denotă succesul politicilor statului în domeniul surselor regenerabile de energie și că piața combustibilului din biomasă este una funcțională, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, în cadrul unui briefing de presă cu ocazia lansării Programului de subvenționare a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice și microîntreprinderi. Programul a fost lansat de Proiectul UE-PNUD ”Energie și BIomasă” și realizat în parteneriat cu AEE.

Limita de oferte pentru gospodăriile casnice din cadrul Programului de subvenționare a cazanelor pe biomasă a fost epuizat din prima zi de înscriere. Astfel, peste 250 de persoane au venit la Agenția pentru Eficiență Energetică pentru a depune dosarul de aplicare la Program și a beneficia de subvenția de până la 1 300 de euro, acordate din fonduri europene.

Pentru perioada următoare vor fi acceptate doar cereri de la întreprinderi mici şi microîntreprinderi, ce doresc să îşi instaleze sisteme de încălzire pe biocombustibil, cu rambursare de cost din fonduri europene, din totalul de 15 oferte, fiind depuse deja 12 dosare. Din cele 150 de subvenții ale Programului, 135 sunt destinate gospodăriilor casnice.

Amintim că Programul de subvenționare a fost lansat în 2012. ”Începând cu acel an, au fost oferite subvenții de peste 20 de milioane de lei, din fornduri europene, pentru instalarea a 920 de cazane în gospodării casnice, capacitatea totală a acestora fiind de cca 20 de MW energie termică. Împreună cu apelul din 2016, numărul cazanelor subvenționate din bani europeni se va ridica la 1020.” a declarat Mihail Stratan.
 
Mărimea subvenţiei, acordate din fonduri europene, este de 1.300 Euro şi, respectiv, 500 Euro, stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat.

Beneficiarii programului urmează să îşi primească subvenţia după semnarea contractului şi instalarea cazanului pe biomasă în propria locuință sau la întreprindere. Cazanele selectate de beneficiarii programului de subvenţionare, trebuie să fie produse sau parţial asamblate în Republica Moldova şi urmează a fi achiziţionate de la cele 24 de companii acreditate. Furnizorii acreditați oferă o gamă variată de cazane pe biomasă de la producători cu renume din în Uniunea Europeană și asamblate în Republica Moldova sau produse sută la sută în Republica Moldova.

Managerul Proiectului Energie și Biomasă, Victor Cotruță, a declarat că subvenționarea cazanelor pentru gospodăriile casnice este doar una din componentele Proiectului.
 
„Acesta vine cu o abordare complexă în dezvoltarea pieței de biocombustibili și promovează, printre altele, instalarea de sisteme de încălzire în școli și grădinițe, stimularea companiilor să asambleze local cazane pe biomasa și să își dezvolte astfel afacerile și să creeze noi locuri de muncă, dezvoltarea de noi afaceri de producere a biocombustibilului și livrarea acestuia către beneficiarii proiectului și nu numai, lansarea de servicii, în parteneriat public-privat de livrare a agentului termic verde către instituții publice și, nu in ultimul rând instruirea actorilor cheie, educarea tinerei generații si promovarea energiei din biomasa in toata țara”, a spus Victor Cotruță.
 
Toată informaţia despre Program este disponibilă pe www.biomasa.md şi www.aee.md.
Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice este o activitate a Proiectului „Energie şi Biomasă”, realizată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus