Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.03.2016

Valeriu Lazar, presedintele CCI, si-a anuntat demisia

Valeriu Lazar, presedintele CCI, si-a anuntat demisia

Astăzi, 25 martie, în cadrul ședinței Biroului Executiv  al organizației, Valeriu Lazăr - Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, și-a anunțat demisia, prezentînd și  motivele acestei decizii.

”în iulie 2014, când am acceptat invitația conducerii CCI și am fost ales de către Congresul extraordinar al  Camerei de Comerț și Industrie în  funcția de Președinte, am tratat  votul  de încredere dat  în unanimitate de delegații ce reprezentau circa 1500 de  întreprinderi-membre nu doar mie ca persoană, ci și programului de dezvoltare și reformare a Camerei, elementele de bază ale căruia le-am anunțat atunci.

Deja în decembrie 2014, după un proces participativ intens în care a fost antrenat practic tot colectivul CCI,  am propus Consiliului Camerei Programul de Dezvoltare Strategică (PDS) a instituției pînă în 2017 – an, cînd urmează să aiba loc congresul  ordinar și cînd intenționam să vin în fața întreprinderilor-membre cu rezultatele așteptate atît de ei, cît și de intreg mediul de afaceri din Republica Moldova.  Am obținut  votul unanim al Cosiliului pentru  acest program de modernizare instituțională, menit să asigure alinierea sistemului cameral național la cerințele timpului, la cele mai bune practici de funcționare a organizațiilor de reprezentare și de suport pentru afaceri, dar și să asigure realizarea obiectivelor strategice ale Camerei, aprobate de Congresul acesteia.

Am considerat mereu că în activitatea Camerei de Comerț și Industrie - instituție cu statut legal de interes public,  nu trebuie să predomine prestarea unor servicii cu plată pe piețe concurențiale  -  de rînd cu multipli operatori privați și deseori cu avantaje concurențiale ne-motivate  oferite de Stat, inacceptabile într-o economie de piață. Cred ferm că într-o organizație modernă nu trebuie să-și aiba locul  un sistem opac de gestiune financiară, manifestat inclusiv prin lipsa unor proceduri  transparente de achiziții. Nu mi se par normale abordările de „gașcă”, inclusiv  în cadrul valorificarii programelor oferite instituției  de donatori. Dar, regretabil, am constatat  că  aceste si alte abateri de la practicile de bună funcționare  se regăseau în activitatea CCI si ele nu puteau  să nu erodeze credibilitatea instituției în fata sectorului  privat si a partenerilor săi.

în același timp, am constatat și existența potențialului pentru dezvoltarea instituției camerale, manifestat inclusiv prin prezenta unui personal calificat, prin mandatul legal puternic, prin prezența în teritoriu și afilierea internațională.  Implementarea PDS ne permitea să valorificam acest potențial și să transformăm CCI într-o platformă eficientă de comunicare în interiorul mediului de afaceri și în cadrul dialogului public-privat la toate nivelele, într-o veritabilă organizație de reprezentare și de suport pentru  sectorul privat, în special pe zonele de sporire a competitivitații și de internaționalizare. Devenea astfel realizabilă transformarea CCI într-un partener credibil pentru Guvern și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, pentru sistemul cameral pan-european și internațional.

în esență, prin implementarea efectivă a PDS  ne-am propus să re-aducem CCI la misiunea sa originală, stabilită în Legea cu privire la CCI și, la drept vorbind,  s-o re-aducem în zona  interesului public, implicit să funcționeze în interesul comun al membrilor săi, cu instrumentar modern și maximă eficiență.  Utilitatea pe care are obligația să o genereze o cameră de comerț rezidă în valoarea adăugată pe care o aduce climatului investițional și mediului de afaceri - prin proiecte de dezvoltare, schimb de bune practici, suport informațional si consultativ,  instruire și promovare a intereselor sectorului privat” -  a re-amintit  Valeriu Lazăr colegilor săi din Biroul Executiv.

„în realitate, în pofida faptului că majoritatea membrilor CCI și ai colectivului s-au pătruns de necesitatea schimbărilor prevăzute în PDS și că am reușit împreună să lansăm multe din reformele propuse,  pe parcursul implementării acestuia unii membri ai Consiliului, dar și angajati ai CCI –„beneficiari”  ai sistemului anterior  de funcționare, au început să boicoteze si chiar să blocheze procesul. Mai mult, cîțiva dintre ei au demisionat din proprie inițiativă și ulterior s-au lansat în activități „subversive” de denigrare sub diverse forme  a mea personală si a instituției. Punctul culminant a fost decizia Consiliului CCI de la sfîrșitul anului 2015, prin care a fost abrogată propria decizie de aprobare a PDS, luată cu un an înainte. Figural vorbind, m-am pomenit cu mîinile legate.

Dacă ași face o paralelă cu business-ul, este exact ca și cum un consiliu de directori al unei societăți pe acțiuni ar fi votat unanim un plan de afaceri propus de un manager, iar apoi ar face tot posibilul ca acest plan să nu fie implementat, sabotând activitățile ulterioare. Un manager care se respectă parăsește o astfel de companie.”

Valeriu Lazăr a mai menționat că la ședința „de pomină” a Consiliului a propus convocarea  Congresului extraordinar al CCI, pentru a pune în discuție pe cea mai reprezentativă platformă mandatul său de reformare a institutiei camerale, deoarece majoritatea întreprinderilor-membre și-o doresc - însă inițiativa a fost blocată de Consiliu.

”Demisia Președintelui CCI necesită, conform prevederilor legale, convocarea  obligatorie a Congresului extraordinar în cel mult jumătate de an. Așa că demisia mea declanșează inevitabil acest proces și este unica soluție pentru a trezi la realitate Consiliul - care are obligația de a servi interesele sectorului antreprenorial  și nu ale unor persoane „supărate” pe CCI și Presedintele acesteia, pentru a sensibiliza și implica activ întreprinderile-membre dar si instituțiile Statului în procesul de modernizare a sistemului cameral din Republica Moldova” – a conchis Valeriu Lazăr.

Potrivit CCI, pînă la convocarea congresului extraordinar, interimatul funcției de Președinte al Camerei de Comerț și Industrie  a RM va fi asigurat de vicepreședintele instituției, Tudor Olaru.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus