Trimite e-mail | Printeaza
Externe
22.03.2016

Belgia sub stare de alertă avansată după un atac cu bombe și cel puțin zece morți la aeroportul internațional de la Bruxelles

Belgia sub stare de alertă avansată după un atac cu bombe și cel puțin zece morți la aeroportul internațional de la Bruxelles

Aeroportul din Bruxelles a fost închis în urma a două explozii în holul plecărilor produse în jurul orei opt dimineața. Surse medicale belgiene confirmă moartea a cel puțin zece persoane și alte 30 rănite. Potrivit unei oficialități a Poliției atentatele ar fi cauzat moartea a 13 persoane și rănirea altor 35. Întregul sistem de transporturi publice a fost oprit după o altă explozie într-o stație de metro în apropierea instituțiilor europene.

Guvernul a anunțat ridicarea nivelului de alertă la nivelul 4 pe întreg teritoriul Belgiei. Un consiliu de securitate de urgență se va ține în această dimineață. Căile de acces spre aeroport au fost închise iar toate cursele deturnate spre Antwerpen (Anvers) și Charleroi.

Aeroportul, numit Zaventem, de la numele localității apropiate, fusese deja criticat pentru lipsuri in securitate. Multe din persoanele care lucrează acolo sunt de origine magrebină, in special în secțiunea bagajelor.

Securitatea putea fi atât de coborâtă in unele părți, încât în februarie 2013 a avut loc chiar un jaf înarmat direct pe tarmac, la plecarea unui zbor cu pietre prețioase.

Martorii vorbesc de împușcături și strigăte în arabă înaintea exploziilor. Populația este calmă, chiar dacă orașul e traversat de armată, poliție și ambulanțe.

O nouă explozie a avut loc pe linia de metrou care duce la instituțiile europene. Mica gară Schuman din apropierea instituțiilor europene a fost închisă. Potrivit surselor de presă explozia ar fi cauzat rănirea a cel puțin 15 persoane.

Utima dată când un atentat terorist a avut loc in aeroportul din Bruxelles a fost în 1979, când teroriști palestinieni au aruncat grenade..., dacă e să uităm atacul înarmat direct pe tarmac, în 2013, când a fost jefuit un avion... dar aceia erau doar bandiți, n-au ucis pe nimeni.

Exploziile au avut loc la patru zile după capturarea la Bruxelles a lui Salah Abdelslam, proncipalul supect în atacurile teroriste de la Paris, în noiembrie anul trecut, potrivit postului de radio Europa Liberă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus