Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.02.2016

Guvernul pledează pentru transparenţa cheltuielilor incluse în tariful energiei

Guvernul pledează pentru transparenţa cheltuielilor incluse în tariful energiei

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu un grup de reprezentanţi ai companiei Gas Natural Fenosa, cel mai mare furnizor de energie electrică în Republica Moldova, condus de Antoni Peris Mingot, Director Afaceri şi Reglementare.
 
Dialogul a vizat situaţia în sectorul de livrare a energiei electrice din ţara noastră. Astfel, au fost examinate căile de soluţionare a problemelor cauzate de mai mulţi factori, care au generat, pe de o parte cererea furnizorului de energie electrică privind majorarea tarifului, ca urmare a deprecierii leului în raport cu valutele internaționale pe parcursul ultimilor ani, iar pe de altă, o presiune financiară asupra operatorului ce activează în ţara noastră, RED Union Fenosa.
 
Prim-ministrul a declarat că securitatea energetică este o prioritate a Guvernului, iar problemele din acest domeniu se află pe agenda activităţilor autorităţilor în vederea identificării, în termen cât mai restrâns, a unei soluţii viabile. Totodată, Pavel Filip a subliniat că Guvernul pledează pentru  transparenţa cheltuielilor incluse în tariful energiei, astfel încât tarifele aprobate să fie justificate şi consumatorii finali să cunoască exact raţionamentele cheltuielilor pentru energia electrică livrată.
 
Premierul a dat asigurări că Guvernul este preocupat de soluţionarea problemelor menţionate şi va depune tot efortul, în limita competenţelor ce-i revin, ţinând cont de independenţa regulatorului de preţuri în domeniu, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE), pentru a contribui la soluţionarea acestora.
 
De asemenea, părțile au salutat  faptul că Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi reprezentanţii companiei Gas Natural Fenosa au convenit asupra încheierii unui Memoradum de Înţelegere cu privire la demararea unui dialog în vederea identificării căilor de recuperare a devierilor tarifare. În context, Antoni Peris Mingot a menţionat că semnarea Memorandumului este un semn de manifestare a intenţiei Guvernului Republicii Moldova de a soluţiona problema pe cale amiabilă, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus