Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.01.2016

Klaus Iohannis: Cetățenii își doresc lucruri simple de la politicieni: să se țină de cuvânt și să respecte legea

Klaus Iohannis: Cetățenii își doresc lucruri simple de la politicieni: să se țină de cuvânt și să respecte legea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, în discursul susținut în debutul manifestării de la Iași, că românii își doresc lucruri simple de la clasa politică, anume să se țină de cuvânt și să respecte legea, iar în anul electoral 2016 partidele politice au ocazia să arate că au înțeles acest lucru.

El a spus că în 2016 clasa politică are prilejul de a se reconecta la încrederea cetățenilor, punându-și puterea și priceperea în slujba interesului public.

"2016 este un an electoral. Urmează perioada în care clasa politică are șansa de a se reconecta la așteptările cetățenilor, de a reconstrui încrederea știrbită în timp și de a asuma responsabilități. Cred că cetățenii noștri își doresc lucruri simple de la politicieni: să se țină de cuvânt, să-și pună puterea și priceperea în slujba interesului public și să respecte legile. Partidele au obligația să probeze că au înțeles aceste lucruri prin modul de conduită, prin oamenii pe care îi vor propune în competițiile politice și prin acțiunile lor din acest an", a declarat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că toți cei "care se vor antrena în bătăliile electorale trebuie să își amintească, dincolo de culoarea politică și interese, că avem același obiectiv: binele oamenilor pe care îi reprezentăm".

El și-a manifestat speranța că "vom avea un an electoral decent, în care tenacitatea, munca și profesionalismul vor câștiga".

Pe de altă parte, președintele a anunțat că se va implica, în acest an, în viața publică, pentru a atrage atenția cetățenilor asupra nevoii reînnoirii clasei politice.

'Vocea mea se va face auzită în tot acest an, dar nu pentru a intra în campanie, ci pentru a vorbi despre înnoirea clasei politice și continuarea schimbării modului în care se face politică. Avem nevoie de abordări, idei și oameni noi, care au înțeles că metehnele trecutului trebuie să rămână ale trecutului, că nu putem continua înșelând speranțele oamenilor', a mai adăugat Iohannis.

Iohannis: O autostradă care să lege Moldova de restul țării, un proiect prioritar

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Iași, că este necesară o autostradă care să lege Moldova de restul țării și al Europei, iar acest obiectiv ar trebui să fie unul prioritar.

"Știu totodată că sunt multe alte lucruri de reglat și perfecționat, că avem fragilități și lipsuri. Sunt convins că le putem corecta și gestiona împreună, prin muncă, seriozitate și prin dorința de a lăsa o țară mai bună generațiilor viitoare. Spre exemplu, Moldova suferă încă din cauza decalajelor economice. O autostradă care să lege Moldova de restul țării și de Europa ar aduce numeroase beneficii, iar în perioada următoare acest proiect ar trebui să devină prioritar", a spus Iohannis.

De asemenea, el a subliniat că națiunea română știe și să ducă la bun sfârșit mari proiecte și a demonstrat că a avut și mai are oameni potriviți în momentele decisive.

"Afirm cu toată convingerea că suntem o națiune care poate sta cu capul sus în Europa anului 2016. Unii vă vor spune poate că nu sunt motive de bucurie astăzi. Este totuși o sărbătoare a statalității românești. Suntem membri cu drepturi depline ai comunității europene, facem parte din cea mai mare și mai puternică alianță militară care a existat vreodată, iar multe zone din societate dau semne de însănătoșire. Suntem o națiune care a demonstrat că a avut și are oameni potriviți în momentele decisive, că știe să ducă la bun sfârșit mari proiecte", a mai afirmat șeful Statului.

Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat, duminică, dorința de a implementa proiectul "România educată". El a declarat, la Iași, că acest proiect are miza "uriașă" de a crea "o Românie capabilă să ofere cetățenilor săi șanse egale și opțiuni solide de carieră".

"Lecția Micii Uniri este mai actuală ca niciodată. Una din marele reforme din Principatele Unite a fost o nouă lege a școlii românești, cea din 1864. Suntem conștienți de importanța rolului pe care îl are educația în viața unei națiuni. Sunt determinat să împlinim împreună marele proiect pe care l-am numit 'România educată'", a afirmat Iohannis.

Acesta a făcut apel la întreaga clasă politică să susțină dezvoltarea educației.

"Chem toți oamenii politici responsabili să mi se alăture în viitor în acest demers. Piatra de temelie a unei națiuni o reprezintă educația, iar prin intermediul unui sistem de învățământ eficient și performant se construiește viitorul unei țări. Nu voi ceda tentației de a face lucrurile în grabă. Vreau să clădim cu înțelepciune și atenție", a adăugat șeful statului.

Președintele României a participat, duminică, la manifestările din Piața Unirii din Iași dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. La eveniment au mai luat parte premierul Dacian Cioloș, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, miniștri din cabinetul Cioloș, dar și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus