Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.01.2016

AITA solicită implicarea Ministerului Transporturilor în soluționarea problemelor apărute în rezultatul interdicțiilor puse de Guvernul Federației Ruse și cel al Ucrainei

AITA solicită implicarea Ministerului Transporturilor în soluționarea problemelor apărute în rezultatul interdicțiilor puse de Guvernul Federației Ruse și cel al Ucrainei

Pe data de 19 ianuarie, 2016 Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto (AITA) din Republica Moldova, a expediat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor o scrisoare în care a solicitat implicarea conducerii ministerului în soluţionarea problemelor transportatorilor, apărute în rezultatul interdicțiilor puse de Guvernul Federației Ruse și cel al Ucrainei.
 
Secretarul AITA, Evgheni Gubceac informează MTID că, începând cu data de 30 decembrie 2016, prin Hotărârea Guvernului Ucrainei nr. 1147 a fost interzisă introducerea pe teritoriul Ucrainei a mărfurilor de origine rusă, până la data de 5 august curent sau până la anularea de către Federaţia Rusă a interdicţiei introduse pentru mărfurile de origine ucraineană pe teritoriul Rusiei.
 
Totodată, AITA aduce la cunoştinţă, că începând cu data de 1 ianuarie curent, Federaţia Rusă a adoptat interdicţii pentru introducerea pe teritoriul său a mărfurilor de origine ucraineană, şi anume: carne şi măruntaie de bovine, porci, păsări, peşte şi crustacee, moluşte comestibile şi alte nevertebrate acvatice, lapte, cremă, chefir, brânză topită, cafea prăjită cu cafeină, ceai negru, produse de cofetărie din zahăr fără conţinut de cacao, ciocolată, bomboane din ciocolată, produse de mâncare pentru copii, produse de panificaţie, produse făinoase, produse pentru pregătirea sosurilor şi sosuri de-a gata, bere din malţ, rachiu, alimente pentru câini sau pisici, ţigări cu filtru, mijloace pentru spălarea pielii, erbicide, mijloace care previn creşterea germenilor, regulatori de creştere a plantelor, echipamente pentru căile ferate sau linii de tramvai.
 
„Interdicţia impusă de către Ucraina este rezultatul introducerii de către Federaţia Rusă a unor limitări suplimentare cu privire la mărfurile de origine ucraineană”, se mai spune în solicitarea AITA.
 
„Situaţia creată afectează în mare măsură şi transportatorii rutieri moldoveni, care efectuează transportări atât din Ucraina spre Rusia cât şi viceversa. Aceasta la rândul său, va impune ocolirea teritoriului Ucraine prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România, ceia ce va aduce la cheltuieli suplimentare din partea transportatorilor şi respectiv vor creşte dublu tarifurile pentru transportare, ceia ce în final se va răsfrânge şi asupra populaţiei. În viziunea noastră, s-a creat o situaţie extrem de dificilă pentru transportatorii moldoveni (care şi aşa sunt într-o situaţie foarte grea), şi care necesită a fi soluţionată în cel mai scurt termen”, atenționează Secretarul AITA, Evgheni Gubceac.
 
În opinia dlui Gubceac, aceste interdicţii impuse de către Ucraina şi Federaţia Rusă, vor înrăutăţi activitatea transportatorilor moldoveni, deoarece pentru a ocoli teritoriul Ucrainei, vor fi necesare autorizaţii de tranzit pe teritoriul ţărilor sus menţionate, care de altfel sunt deficitare, anunță Serviciul de presă MTID.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus