Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.12.2015

Un nou Acord de finanțare în sumă de 5.5 milioane euro pentru BC „MOBIASBANCA – Groupe Société Générale” S.A.

Un nou Acord de finanțare în sumă de 5.5 milioane euro pentru BC „MOBIASBANCA – Groupe Société Générale” S.A.

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) continuă să promoveze eficiența energetică în Moldova și acordă  BC „Mobiasbancă - Groupe Société Générale” S.A. o tranşă de 5,5 milioane euro pentru creditarea companiilor private care întreprind măsuri de economisire a energiei și investesc în proiecte de energie regenerabilă.

Împrumutul va fi completat cu granturi UE care vor fi oferite companiilor în calitate de stimulente directe până la 20% din suma creditului și va permite angajarea experților de către BERD pentru a sprijini Mobiasbancă și companiile locale cu asistență tehnică pentru astfel de investiții.

Iulia Otto, Șeful oficiului BERD în Chișinău a declarat: „Prin al treilea împrumut pentru Mobiasbancă în scopul finanțării  proiectelor de energie durabilă în sectorul privat din Moldova, noi răspundem la cererea înaltă pentru astfel de finanțare și know-how. De-a lungul anilor, Mobiasbancă și echipa sa profesionistă a devenit un partener strategic și dedicat al BERD. Avem plăcerea de a continua aceste eforturi comune pentru a susține în continuarea creșterii completivității, profitabilității și economiile de energie ale companiilor private din Republica Moldova”.

Dependentă de importurile de energie în proporţie de peste 90%, Moldova cheltuiește mai mult de 30% din buget pentru importul energiei. Din cauza unui nivel atât de ridicat de dependenţă energetică, a risipei de resurse la nivelul utilizatorului final şi a infrastructurii energetice depăşite, a Moldovei este una dintre cele mai mari consumatoare de energie în regiune. În medie, companiile din Moldova folosesc de trei ori mai multă energie pentru a produce aceeaşi cantitate de producție ca și întreprinderile din UE.

Ridha Tekaia, președintele Mobiasbancă, a adăugat: „Grație partenerilor noștri BERD și UE primele două împrumuturi în valoare totală de zece milioane euro au fost pe deplin asimilate și rezultatul obținut este remarcabil. Mai mult de 35 de companii din Moldova au beneficiat de finanțare cu o componentă de grant de până la 20 la sută precum și de expertiză tehnică profesională pentru investiții de economisire a energiei. Acest nou împrumut este expresia angajamentului Mobiasbancă de a ajuta comunitatea de afaceri locală care solicită finanțare și consultanță pentru investiții în eficiența energetică".

Subsidiara grupului Société Générale, Mobiasbancă este a patra bancă comercială din Moldova, care deserveşte peste 130.000 de clienţi activi din sectoarele corporativ, micului business şi cel privat prin intermediul unei reţele de 58 de filiale.

Împrumutul este acordat în cadrul Liniei de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova II (MoSEFF II). Începând cu anul 2010, din momentul când BERD a dat startul finanțării eficienței energetice în Moldova, mai mult de 38 milioane euro au fost distribuite prin programul MoSEFF prin băncile participante, ajutând 157 de întreprinderi să reducă facturile de energie și emisiile de CO2. Suma rezultată de la economiile de energii 23,778 MWh pe an ar putea furniza energie pentru locuitorii din centrul Chișinăului pentru o jumătate de an. Aceste proiecte au ajutat la reducerea emisiilor de CO2 cu 58,000 tone, echivalentul emisiilor produse de peste 40,000  autoturisme.

BERD, unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova, are peste 100 de proiecte investiționale semnate la moment, în domeniile: energetic, transport, agrobusiness, industrie generală și în sectorul bancar, în valoare totală de aproape 1 miliard  euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus