Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2015

Marian Lupu: PDM nu va avea discuții cu candidatul PLDM Ion Sturza

Marian Lupu: PDM nu va avea discuții cu candidatul PLDM Ion Sturza

Președintele PDM, Marian Lupu, a anunțat în cadrul unui briefing de presă poziția PDM față de nominlizarea de către președintele țării a candidatului la funcția de prim-ministru. În cadrul briefingului Marian Lupu a declarat următoarele:

Președintele Nicolae Timofti a propus un candidat fără legitimitate, fără susținere parlamentară, fără șanse. Această nominalizare merge către un eșec garantat în Parlament.

Atât dl președintele, cât și candidatul înaintat de domnia sa - sunt perfect conștienți de acest lucru. Va urma o perioadă de show, cu un rezultat previzibil. Șansele unui cabinet Sturza sunt zero, iar acest lucru a reieșit clar. Acest lucru a fost explicat cu argumente raționale în negocierile la care partidele parlamentare au participat, în ultima perioadă.

Vă rog să mă credeți: această candidatură a fost discutată cu mult timp în urmă, pe ascuns. Ea a fost promovată zi de zi de un grup cu interese ascunse, s-a insistat ca picătura chinezească, până când astăzi președintele țării a cedat și a făcut nominalizarea.

Este regretabil acest gest. Sincer vă spun, regret că președintele a acceptat să fie atras în astfel de jocuri. Sper doar că dumnealui înțelege jocul pe care îl face și sper că este conștient de toate consecințele dacă vom intra într-un blocaj și mai mare, politic, economic, parlamentar, inclusiv în cazul anticipatelor și a regresului economic.

Încă o dată spun: această nominalizare nu are suport parlamentar și a fost exclusă repetat în cadrul consultărilor, tocmai din cauză că acest „candidat” nu poate convinge. A spus-o exact așa chiar Ion Sturza, cu câteva zile în urmă. Dumnealui, personal, a declarat că nu poate obține voturile în Parlament.

Devine din ce în ce mai clar că această nominalizare este doar rezultatul unei înțelegeri pe care președintele a făcut-o cu PLDM în urmă cu o lună. O înțelegere ascunsă, un truc politic, căruia dl președinte i-a dat curs.

Asistăm la un joc de culise impus de același PLDM care a tras de timp cu negocierile, care ne  dă tot temeiul să constatăm că urmărește blocarea țării într-o criză politică și economică.

Domnul Sturza devine astăzi o candidatură a PLDM, netransparentă, ascunsă în spatele termenului de tehnocrat.

PDM își menține poziția anunțată anterior. Noi nu vom lua în considerare această candidatură a PLDM.

Cât despre modul în care a fost făcută nominalizarea: aceasta s-a făcut abuziv, neconstituțional, fără respectarea opiniei majorității partidelor.

Și din acest motiv, noi nu vom avea discuții cu candidatul desemnat. Nu dorim să fim parte dintr-un truc politic. Ca să fie și mai clar, nu vom avea o întâlnire cu candidatul PLDM - domnul Ion Sturza.

Acestea fiind spuse, noi ne declarăm optimiști că până pe 29 ianuarie,vom avea un guvern pro-european și o majoritate parlamentară solidă. Imediat ce depășim această tentativă ridicolă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus