Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2015

Proiectul de prelungire a gazoductului Iaşi-Ungheni, în atenţia conducerii Guvernului

Proiectul de prelungire a gazoductului Iaşi-Ungheni, în atenţia conducerii Guvernului

Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Julia Otto şi Octavian Costaş. La întrevedere au mai participat vicepremierul, ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephane Christophe Bride, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi şi cel al Mediului, Victor Morgoci.

Scopul întrunirii a fost examinarea stadiului actual al implementării proiectului investiţional de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene şi, în special, a celei de-a doua faze - prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău (construcţia conductei Ungheni-Chișinău).

Având în vedere importanţa proiectului menţionat pentru asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova, Gheorghe Brega a solicitat celor responsabili de implementarea acestuia să monitorizeze riguros toate aspectele ce vizează promovarea în termen a activităţilor aferente şi realizarea obiectivelor stabilite în strictă conformitate cu documentele aprobate în acest sens.

Potrivit Ministerului Economiei, recent a fost finalizat proiectul studiului de fezabilitate pentru construcția magistralei Ungheni-Chișinău. Acesta urmează să fie publicat la începutul anului 2016 şi supus discuţiilor publice, astfel încât la mijlocul anului viitor să fie posibilă demararea etapei de proiectare și construcție a conductei.

La rândul lor, reprezentanţii BERD au reconfirmat disponibilitatea de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în modernizarea sectorului energetic, prezentând unele propuneri care ar asigura accelerarea procesului de punere în aplicare a proiectului în cauză.

Părţile au convenit asupra menţinerii unui dialog continuu pentru a complementa acţiunile necesare, în vederea realizării cu succes a proiectului care va permite diversificarea surselor de import de gaze în Republica Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus