Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.11.2015

Asigurarile RCA si Carte Verde s-ar putea scumpi cu 15-30% in 2016

Asigurarile RCA si Carte Verde s-ar putea scumpi cu 15-30% in 2016

Asigurarile RCA, dar si Carte Verde ar putea fi mai scumpe incepand cu anul 2016. Majorarea pretului ar veni ca urmare a modificarii metodologiei de calcul pentru RCA, aprobata recent de catre autoritatea de supraveghere de la Chisinau, in vederea executarii prevederilor Legii cu privire la RCA.

"Potrivit estimarilor, asigurarea RCA ar putea creste cu 15 - 30%. In ceea ce priveste Cartea Verde, e posibila o majorarea semnificativa pentru politele vandute in zona 2 (Ucraina Belarus, Rusia), in timp ce pentru zona 3 (46 de state membre ale sistemului Carte Verde) ar putea sa se micsoreze cu 2 - 3%. Totodata, pretul platit de soferii care vor circula doar in zona 1 (Ucraina, Belarus, fara Rusia) ar putea scadea cu 30 - 40%", a declarat Iurie FILIP, Vicepresedinte CNPF, citat de portalul newsmaker.md.

Potrivit oficialului citat, "sunt toate premisele pentru majorarea pretului politelor mentionate. Astfel, calculele initiale au vizat ultimii 5 ani de zile, inclusiv anul 2014, in timp ce tarifele finale se vor stabili in functie de statisticile din primul semestru al acestui an. Aceasta perioada, comparativ cu ultimii 4 - 5 ani relativ stabili, se caracterizeaza printr-o inrautatire semnificativa a indicatorilor. Spre exemplu, volumul despagubirilor platite de asiguratori a crescut cu cel putin 20%, iar vanzarile au ramas la celasi nivel".

Conform datelor statistice, in primele 9 luni ale acestui an subscrierile asiguratorilor pe RCA au atins aproape 188 milioane lei moldovenesti, in crestere cu doar 2% in timp ce daunele s-au majorat cu 18% (vezi aici mai multe detalii).

Printre principalele modificari adoptate de catre CNPF la Legea RCA, care ar putea conduce la cresterea tarifelor se regasesc:

- majorarea coeficientului de cheltuieli in prima de asigurare de la 25% la 40% pentru RCA si de la 20% la 22% pentru Carte Verde;

- stabilirea unor intervale in limita carora asiguratorii pot stabili nivelul primei de asigurare. Spre exemplu, asiguratorii pot micsora pretul politei RCA cu pana la 10% din contul optimizarii cheltuielilor si pana la 5% din contul profitului inregistrat. "Aceasta modificare ar trebui sa contribuie la liberalizarea pietei de profil si a pretului politelor", a punctat Iurie FILIP pentru publicatia citata.

Noile tarife vor fi stabilite in prima jumatate a lunii decembrie, hotararea CNPF fiind trimisa catre Ministerul de Justitie pentru inregistrarea modificarilor.

Potrivit liderilor companiilor de asigurare din Moldova, chestionati de portalul newsmaker.md, este putin probabila o majorare a pretului la RCA si Carte Verde in anul viitor. Motivul este concurenta acerba pe acest segment si politicile de dumping practicate de anumite companii, fenomen care ar putea cauza in viitor falimentul anumitor asiguratori.

Asigurarea de raspundere civila auto RCA este obligatorie si acopera daunele materiale provocate tertilor, precum si cheltuielile pentru compensarea vatamarilor corporale sau a decesului, in anumite limite. Potrivit legislatiei in vigoare, coeficientii de calcul pentru politele RCA sunt stabiliti de catre autoritatea de supraveghere (CNPF). De asemenea, asigurarea Carte Verde este distincta de polita RCA si este obligatorie pentru soferii care doresc sa circule in afara tarii, iar pretul acesteia difera in functie de zona de calatorie, scrie www.xprimm.md - cel mai cunoscut portal de informatii cu privire la sectorul asigurarilor din Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus