Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.10.2015

Valorificarea maximă a oportunităților DCFTA va contribui la modernizarea economiei naționale

Valorificarea maximă a oportunităților DCFTA va contribui la modernizarea economiei naționale

Valorificarea tuturor oportunităților oferite de Zona de Liber Schimb dintre RM și UE a fost principalul subiect de discuții în cadrul conferinței internaționale ”Making the most of DCFTA” ("Valorificarea la maximum a ZLSAC"), care se desfășoară în perioada 22 – 23 octombrie la Chișinău. La eveniment a participat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, ambasadorii Cehiei, Slovaciei, Poloniei, precum și ai altor state membre a Grupului Visegrad.
 
În discursul său, Stephane Bride a afirmat că DCFTA este un acord ambițios, care, fiind implementat, va conduce la modernizarea economiei naționale, la sporirea competitivității și integrarea în piața internațională. În opinia domniei sale, punerea în aplicare a DCFTA a fost o provocare atât pentru Republica Moldova, cât și pentru comunitatea de afaceri, deoarece a fost nevoie de promovarea unui amplu set de acte legislative, normative, care într-un final au dat rezultate. În acest context, ministrul Economiei a specificat că implementarea DCFTA a stimulat îmbunătățirea indicilor la compartimentul standardelor de calitate a multor produse autohtone, fapt ce le-a permis să fie mai competitive pe piețele internaționale, inclusiv pe cea europeană.
 
”Dacă ne uităm pe statistici, putem constata că după un an de implementare a DCFTA, exporturile din Republica Moldova în țările europene anul trecut s-au majorat cu 10 la sută, iar Produsul Intern Brut, în primul semestru al anului curent, a crescut cu 3,6%. Creșterea PIB-ului poate fi atribuită companiilor din sectorul de servicii, care și-au ridicat randamentul în urma implementării prevederilor DCFTA la compartimentul dat”, a spus Stephane Bride.
 
Potrivit Ambasadorului Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, semnând acordurile cu Uniunea Europeană, țara noastră a întreprins pași concreți de a stabili un parteneriat durabil pentru viitor cu comunitatea europeană, a dezvolta un mediu competitiv de afaceri, care în urma reformelor și modernizării să poată concura pe piața UE. ”Scopul UE constă în stabilirea oportunităților de creștere economică a Republicii Moldova, a bunăstării poporului, dezvoltarea mediului de afaceri și competitivității acestuia pe piețele europene”, a accentuat diplomatul european.
 
În context, Pirkka Tapiola a subliniat că săptămâna curentă UE a lansat un nou proiect de asistență tehnică în Republica Moldova, care va contribui la implementarea cu succes a elementelor-cheie din Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb dintre RM-UE pentru realizarea reformelor în domeniul infrastructurii calității, protecției pieței, suport pentru IMM-uri, promovarea exporturilor și a investițiilor, creșterea vizibilității și informării privind DCFTA.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, la conferință au participat ambasadorii Cehiei, Slovaciei, Poloniei, precum și ai altor state membre a Grupului Visegrad, care au împărtășit experiența țărilor lor în implementarea prevederilor DCFTA. În context, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski, a menționat că țara noastră, în pofida situației politice, nu trebuie să încetinească procesul de implementare a DCFTA, deoarece aplicarea acestuia va conduce la relansare economică și stabilitate politică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus