Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.10.2015

România acordă un împrumut de 150 milioane euro Republicii Moldova

România acordă un împrumut de 150 milioane euro Republicii Moldova

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a fost prezent la ceremonia de semnare a Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, eveniment care s-a produs astăzi, la Chişinău. Din partea României a semnat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, iar din partea Republicii Moldova – vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.
 
După semnarea documentului, Prim-ministrul Valeriu Streleţ şi ministrul Eugen Orlando Teodorovici au susținut o conferință de presă. „Astăzi am finalizat un proces anunţat anterior în contextul susţinerii financiare rambursabile, pe care o acordă Guvernul României Republicii Moldova pentru a acoperi deficitul bugetar în anul curent și a asigura sustenabilitatea proiectelor de dezvoltare”, a declarat Premierul moldovean.
 
Valeriu Streleț a exprimat gratitudine Guvernului României, personal Premierului Victor Ponta şi ministrului Teodorovici, pentru un dialog constructiv şi efortul de a semna în termeni restrânşi Acordul de asistenţă financiară rambursabilă între România și Republica Moldova. Prim-ministrul a subliniat importanţa acestui eveniment pentru ambele țări prin care se confirma, o dată în plus, relaţiile prieteneşti şi strategice între cele două state. „Prin acest acord se confirmă încă o dată spiritul care depăşeşte limitele relaţiilor interstatale, este spiritul relaţiilor frăţeşti, ce derivă din tradiţii comune, patrimoniu cultural-istoric comun, dar şi din dorinţa sinceră a României de a susţine Republica Moldova într-un moment mai complicat”, a declarat Valeriu Streleţ.
 
Prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul de la Chişinău va proba prin acţiuni că acest gest de încredere din partea României este pe deplin justificat, anunță un comunicat al Executivului.
 
„Mă bucur nespus de mult că am semnat astăzi, la Chișinău, Acordul în baza căruia Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 150 milioane de euro, acordat de România. Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către cele două state, iar prima tranșă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl va informa pe cel român în privința stadiului consultărilor și negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internațional. Sper că prima tranșă din împrumut va putea fi eliberată cât mai repede”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
 
Anunțul că România urmează să ofere un împrumut Republicii Moldova în valoare de 150 de milioane de euro pentru 5 ani a fost făcut public de către Premierul român, Victor Ponta după ședința comună a guvernelor de la Constanța. Dobânda anuală a împrumutului este de 1,5 la sută, iar prima tranșă, în valoare de 60 de milioane de euro, urmează să fie debursată până la finele acestui an.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus