Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.07.2015

Stephane Bride participă la reuniunea Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse de la Minsk

Stephane Bride participă la reuniunea Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse de la Minsk

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride participă, în perioada 15-16 iulie curent, la cea de a 16-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru cooperare comercial-economică, urmată de vizita oficială a președintelui țării, Nicolae Timofti la Minsk, Republica Belarus.
 
Conform agendei, ministrul Economiei a avut o serie de întâlniri la nivel înalt cu oficialii belaruși și a semnat Protocolul Comisiei în prezența celor doi președinți, Nicolae Timofti și Alexandr Lucașenko, iar mâine va efectua vizite la câteva uzine belaruse mari, precum uzina ”Stadler Minsk”, SA ”МТZ”.
 
Menționăm că, la reuniunea Comisiei moldo-belaruse au fost raportate progresele obținute de ambele părți, de la ultima Comisie interguvernamentală până în prezent și au fost stabilite obiective de cooperare bilaterală în domeniul comerțului, indistriei, dezvoltării regionale, agriculturii, transportului, energiei, medicinii, farmaceuticii ș.a.
 
De asemenea, părţile au convenit să promoveze investiţiile reciproce, oportunitățile oferite de zonele economice libere şi parcurile industriale, precum și să valorifice posibilitățile de export a produselor agricole în cadrul Uniunii Europene şi Uniunii Vamale. În această ordine de idei, reprezentanții instituțiilor de resort vor examina posibilitatea înfiinţării unor societăţi mixte de procesare a produselor alimentare pe teritoriul celor două ţări şi promovarea produselor pe pieţele statelor terţe.
 
În ceea ce privește cooperarea în domeniul industriei, părţile au decis să extindă cotele la mărfurile comercializate între cele două ţări, cât şi numărul întreprinderilor acreditate pentru realizarea acestora în conformitate cu Acordul dintre Ministerele de resort ale celor două ţări. Totodată, Comisia a convenit să examineze posibilitatea extinderii livrării de tractoare Republicii Moldova, a tehnicii de întreţinere a drumurilor, dar şi a echipamentului necesar pentru asamblarea tractoarelor şi produselor similare în Republica Moldova. În acest context, instituţiile responsabile din ambele părţi vor crea condiţiile necesare pentru creşterea numărului de troleibuze asamblate în RM până la 40 de unităţi în 2015.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, programul vizitei delegației oficiale la Minsk se va încheia cu un Forum moldo-belarus al oamenilor de afaceri, organizat de Camera de Comerț și Industrie a RM, la  care vor participa 18 operatori economici din țara noastră din sectoarele vinicol, produse alimentare, distribuitori de tehnică și utilaje agricole și materiale de construcție. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus