Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2015

Discursul Prim-ministrului interimar, Natalia Gherman, la deschiderea primei reuniuni a Comitetului Permanent pentru implementarea Planului de acțiuni al CoE privind susținerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru anii 2013-2016

Discursul Prim-ministrului interimar, Natalia Gherman, la deschiderea primei reuniuni a Comitetului Permanent pentru implementarea Planului de acțiuni al CoE privind susținerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru anii 2013-2016

Onorată asistență, stimați colegi și parteneri,
 
Mă bucur să vă salut la prima reuniune a Comitetului Permanent pentru implementarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei privind susținerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru anii 2013-2016.
 
Ţin să aduc mulțumiri Consiliului Europei, care pe parcursul a 20 de ani, de când Republica Moldova a devenit stat membru, ne este aproape, în pofida tuturor circumstanțelor, și ne susține eforturile de transformare. De asemenea, pentru Programul actual apreciem înalt asistența Uniunii Europene, partenerilor bilaterali și ONU.
 
Asistența oferită de către Consiliul Europei este una importantă pentru noi. Credem că, implementarea atât a Planului de acțiuni RM-CoE pentru anii 2013-2016, cât și a noului Cadru de cooperare programatică Consiliul Europei – Uniunea Europeană (2015-2017) pentru țările Parteneriatului Estic va fortifica și mai mult sinergiile dintre cele două organizații şi va oferi impactul scontat al perspectivei europene pentru aceste țări.
 
Obiectivul central în relaţia cu Consiliul Europei rămâne, în continuare, încheierea monitorizării Republicii Moldova de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Acest deziderat reprezintă o forță motrice pentru realizări, dar și evaluări ale impedimentelor existente și soluțiilor necesare pentru dezvoltarea țării. Mai multe reforme lansate au fost implementate cu succes, iar efectele altora abia urmează a fi resimţite.
 
La doar un an de implementare a proiectelor inițiale în domeniile cheie (1. Buna guvernare, instituțiile democratice și lupta împotriva corupției; 2. Reforma justiției, inclusiv reforma procuraturii; 3. Protecția și promovarea drepturilor omului; 4. Libertatea mass-media și pluralismul; 5. Democrația locală; 6. Măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului (CBMs)) ale Planului de acțiuni, astăzi, ne bucurăm să apreciem primele rezultate, precum:
- pregătirea alegerilor parlamentare și locale, inclusiv formarea staff-ului electoral și reprezentanților partidelor politice, instruirea judecătorilor în reglementarea disputelor electorale;
- dezvoltarea capacităților de monitorizare ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului;
- adoptarea Legii privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale;
- adoptarea pachetului de legi privind sistemul judiciar; statutul judecătorilor; selectarea și evaluarea performanțelor judecătorilor; Institutul Național al Justiției;
- asistența în reformarea instituției avocatului poporului și consolidarea capacităţilor Consiliului anti-discriminare;
- adoptarea de către Guvern a Legii privind reforma procuraturii;
- diseminarea bunelor practici în democrația locală;
- măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului;
- dezvoltarea capacităților instituționale și funcționale etc.
 
Asistenţa Consiliului Europei are un impact pozitiv asupra consolidării capacităţilor instituţionale naţionale, un exemplu elocvent în acest sens fiind training-urile destinate Ministerului Afacerilor Interne privind asigurarea ordinii publice şi gestionarea mulţimilor în masă.
 
Următoarele acțiuni se vor concentra asupra proiectelor în domeniile cheie pentru modernizarea Republicii Moldova, precum combaterea corupției și spălării banilor, reforma procuraturii, agenda digitală consolidarea capacităților instituționale etc. În acest sens, fac apel către toți colegii de a ne mobiliza pentru valorificarea cadrului oferit de către Planul de acțiuni în termenii stabiliți.
 
Reuniunea Comitetului Permanent de astăzi este importantă nu doar din perspectiva trecerii în revistă a cadrului Planului de acțiuni, dar și pentru efectuarea unui schimb de opinii asupra provocărilor și lecțiilor învățate, pentru abordarea viziunilor și orientărilor de viitor. Este important să identificăm contribuţia fiecărui partener pentru a evita duplicitatea cu alte organizații și donatori. Vă invit să fiți critici și constructivi.
 
În încheiere, permiteți-mi să exprim speranța că, prin efortul nostru comun, pe baza experiențelor și expertizei Dvs, să atingem obiectivele pe care ni le-am fixat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus