Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2015

Camera de Comerț și Industrie și Comitetul executiv al UTA Gagauz-Yeri au semnat un acord de colaborare

Camera de Comerț și Industrie și Comitetul executiv al UTA Gagauz-Yeri au semnat un acord de colaborare

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr și Bașcanul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, au semnat astăzi un acord de colaborare între cele două instituții, cu obiectivul comun de a dezvolta mediul de afaceri și a oferi sprijin companiilor din regiune în procesul de lansare, dezvoltare și internaționalizare.

Președintele CCI, Valeriu Lazăr, a subliniat importanța acordului, având în vedere necesitatea de a consolida dialogul public-privat la nivel local. „Sunt sigur că înțelegerea necesităților businessului și deschiderea spre dialog pot stimula creșterea economică și bunăstarea în regiune. Misiunea CCI este de a asigura dialogul între mediul de afaceri și autoritățile publice și de a oferi sprijin pentru dezvoltare, iar calitatea mediului de afaceri depinde în mare parte de autoritățile publice locale, de aceea suntem interesați de buna cooperare cu administrația UTA Gagauz Yeri", a declarat Valeriu Lazăr.

Valeriu Lazăr a precizat că acorduri de colaborare după modelul celui semnat cu Executivul UTA Gagauz YERI, care are caracter de pionerat, vor fi semnate vor fi semnate și cu autoritățile publice locale din Republica Moldova în contextul dezvoltării inițiativei recente a CCI, numită Agenda Locală de Business.

Potrivit CCI, bașcanul UTA Gagauz YERI, Irina Vlah, a declarat că una dintre prioritățile Comitetului executiv este îmbunătățirea relațiilor cu mediul de afaceri și recâștigarea încrederii businessului.

Irina Vlah a exprimat deschiderea pentru dialog cu mediul de afaceri și interesul de a crea condiții favorabile pentru activitatea întreprinderilor. „Avem relații bune cu autoritățile publice centrale și un program de activitate consistent și înțelegem că mediul de afaceri trebuie să fie ajutat, iar pe alocuri, pur și simplu, să nu li se pună piedici", a declarat Bașcanul Găgăuziei.
Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, prezent la ceremonie, a salutat semnarea acordului între executivul autonomiei și CCI, exprimând deschiderea legislativului local pentru dialog.

Acordul de colaborare între Camera de Comerț și Industrie și Comitetul Executiv al UTA Gagauz YERI prevede crearea grupurilor de lucru pentru realizarea Agendei Locale de Business și a unui Consiliu economic pe lângă Bașcanul Găgăuziei, organizarea mai multor forumuri de afaceri în regiune, promovarea operatorilor economici din autonomie și sprijinul în dezvoltarea unor branduri locale, inclusiv prin participarea la expoziții interne și internaționale, oferirea de informații și asistență în aplicarea la programe de suport în afaceri. Documentul mai prevede colaborarea strânsă în desfășurarea concursurilor Marca Comercială a anului, Businessmanul anului, precum și o serie de alte activități concrete.
Ca un prim pas în realizarea prevederilor acordului, președintele CCI și bașcanul Găgăuziei au vizitat întreprinderea Ridiager SV, specializată în servicii de croitorie. Potrivit managementului întreprinderii, din 2005, aceasta prestează servicii de croitorie pentru branduri occidentale, însă a început să creeze propriile branduri pentru a-și spori valoarea adăugată, solicitând asistență pentru în acest sens.

Președintele CCI a informat asupra programelor de suport în dezvoltarea produselor și serviciilor noi, inclusiv cele oferite de Camera de Comerț și Industrie, precum și asupra instrumentelor de promovare a acestora. Părțile au convenit să organizeze în autonomia găgăuză o serie de evenimente de informare privind oportunitățile de dezvoltare cu sprijinul proiectelor internaționale active în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus