Trimite e-mail | Printeaza
Social
10.06.2015

Măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități vor fi îmbunătățite

Măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități vor fi îmbunătățite

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, a fost aprobat un proiect de hotărâre care are scopul de a îmbunătăți măsurile de protecție a persoanelor cu dizabilități în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU și alte acte legislative privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
 
Prin modificările propuse s-au exclus prevederile discriminării pe criteriu de vârstă la angajarea asistenților personali. Astfel, copiii cu dizabilități, în vârstă de până la 3 ani, vor putea beneficia de serviciile asistenților parentali dacă părinții nu beneficiază de concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.
 
De asemenea, a fost exclusă limitarea numărului de ore de interpretare prin utilizarea limbajului mimico-gestual/limbajului semnelor cu ajutorul interpretului pentru persoanele cu deficiențe de auz. Până acum, aceste persoane beneficiau doar de 6 ore pe an.
 
Proiectul de hotărâre prevede că persoanele care beneficiază de serviciul de plasament familial pentru adulți și care sunt la întreținerea deplină a statului vor primi 25% din pensia stabilită conform prevederilor legale.
 
Modificările au fost efectuate ca urmare a multiplelor sesizări ale instituțiilor și organizațiilor din domeniu. Pentru realizarea prevederilor proiectului de hotărâre nu sunt necesare mijloace financiare suplimentare de la bugetul de stat, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus