Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.05.2015

Belarus interesată de experiența Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

 Belarus interesată de experiența Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, experiența Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, politicile economice și reformele instituționale, programele de suport sectoriale în contextul implementării prevederilor Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu UE, au fost principalele subiecte abordate la întrunirea reprezentanților Ministerului Economiei cu o delegație a Republicii Belarus, aflate în vizită de studiu la Chișinău în perioada 10-15 mai. La întrunire a participat Secretarul de Stat, Lilia Palii și conducători ai  subdiviziunilor Ministerului Economiei.
 
În cadrul ședinței, Lilia Palii a făcut o prezentare generală a activității Ministerului Economiei, reprezentanții de la Ministerele Economiei, Energiei, Finanțelor, Muncii, Externe din Belarus luând cunoștință despre experiența Ministerului Economiei al RM în domeniul managementului instituțional, politicile economice sectoriale, precum și proiectele de asistență externă implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare.
 
Pe sectorul energetic Ministerul Economiei a RM a prezentat tendințele de dezvoltare și promovare a reformelor pe acest sector, dar și a sub-sectoarelor pe energia termică, electrică, eficiență energetică și resurse regenerabile, structura pieței energetice,  reformele și realizările cele mai importante în domeniu.
 
Pe domeniul implementării Acordului de Liber Schimb cu UE, au fost prezentate oportunitățile pentru antreprenori, consumatori, importatori, interconexiunea cu sectorul IMM-urilor, tendințele în comerțul exterior, principalii parteneri, etc.
 
În ceea ce privește sectorul IMM-urilor, specialiștii Ministerului Economiei au vorbit colegilor din Belarus despre evoluția și dinamica sectorului, politicile și programele de dezvoltare implementate în țara noastră.
 
De asemenea, a fost elucidată experiența proiectelor twinning ca instrument important de îmbunătățire a capacităților instituționale a Ministerului Economiei, fiind evidențiate proiecte de acest gen în domeniul infrastructurii calității ș.a.
Apreciind utilitatea schimbului de experiență, părțile au convenit asupra continuării întrunirilor în timpul apropiat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus